ANM: Lucrările agricole se vor derula în condiții optime; regimul termic va fi mai ridicat în majoritatea zonelor de cultură

12

mere_livada_toamnaLucrările agricole din câmp se vor efectua în condiții optime doar în zilele fără precipitații, însă regimul termic al aerului va fi mai ridicat decât în mod obișnuit în cea mai mare parte a zonelor de cultură, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 22 – 28 septembrie, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Potrivit specialiștilor ANM, conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, Moldova, Maramureș, Banat, vestul și sudul Olteniei, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, estul, nordul, centrul și local în sud-estul Munteniei. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a Transilvaniei, Crișanei, estul și centrul Olteniei, vestul, nord-vestul și sudul Munteniei.

Procesele de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu) aflate în fazele incipiente de vegetație (germinare, răsărire și apariția primelor frunze), cât și cele de coacere/maturare la speciile prășitoare și pomi-viticole se vor desfășura în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Cultura de floarea-soarelui va înregistra maturitatea deplină (50-100%) și recoltarea, în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Sub aspect fenologic, la porumb va predomina maturitatea deplină (30-100%) în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar la hibrizii timpurii se vor continua lucrările de recoltare.

Sfecla de zahăr din centrul țării va parcurge îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină (80-100%), iar la cartof se vor semnala maturitatea deplină și recoltarea. Pomii fructiferi și vița de vie se vor afla în fazele de coacere și maturare a fructelor/boabelor/lemnului, continuându-se totodată lucrările de recoltare la soiurile ajunse la maturitatea de consum.

De asemenea, la culturile de rapiță și orz de toamnă se vor extinde suprafețele însămânțate, iar la cele înființate până în prezent se vor înregistra primele faze de vegetație, respectiv germinare-răsărire și izolat apariția primelor frunze.

Specialiștii ANM menționează faptul că lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc.) se vor putea efectua în condiții optime doar în zilele fără precipitații.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul 22-28 septembrie, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 15 și 25 de grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole, valori mai ridicate cu 1…7°C comparativ cu mediile multianuale. Temperatura maximă a aerului va oscila între 20 și 30 de grade Celsius, la nivelul întregii țări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9 și 20 de grade Celsius în aproape toată țara, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm se va situa între 16…27°C la nivelul întregii țări, favorabilă desfășurării însămânțărilor la culturile de toamnă, precum și parcurgerii fazelor de germinare, răsărire și apariția primelor frunze la cele înființate până în prezent.

Pe de altă parte, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. Local, se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de grindină. (Sursa: AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Tamara spune

    Celebrul Bob Proctor ne atragere atentia, in cartea sa “Te-ai nascut bogat”, ca limitarile si lipsurile noastre nu pot exista decat atunci cand le cultivam in mintea noastra! Pentru a indeparta aceste lipsuri, va oferim sansa de a participa la un proiect unic la nivel mondial pentru a va completa veniturile, lucrand de acasa. Cautam colaboratori seriosi care isi doresc sa invete ceva nou si de viitor. Aveti nevoie de un calculator, cunostinte minime de operare pe internet, asiguram instruire gratuita prin email. Puteti lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, confortabil de acasa. Pentru informatii si detalii trimiteti mesaj cu textul “Proiect” la adresa de email: tamarin_53@yahoo.com

Cmentariile sunt închise