ANM: Lucrările agricole de toamnă, sistate temporar în zilele cu precipitaţii prognozate de meteorologi

11

toamnaagroLucrările agricole de toamnă vor fi sistate temporar în zilele cu precipitaţii, în condiţiile în care meteorologii estimează perioade cu posibile ploi locale însoţite de intensificări ale vântului în aproape toate regiunile agricole în următoarele zile, arată prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), consultată de AGERPRES.

Astfel, până în data de 10 octombrie a.c. şi în condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol şi pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune.

În general, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere agrometeorologic, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, Transilvania, vestul Munteniei, local în nordul şi vestul Moldovei, izolat în sud-estul Dobrogei.

Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra în cea mai mare parte a Munteniei, Dobrogei, Moldovei, local în centrul şi sudul Transilvaniei, nord-vestul Crişanei.

La hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplină (70-100%) şi recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, în timp ce în cazul sfeclei de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltare, iar la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare. Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea şi îngălbenirea/căderea frunzelor.

De asemenea, speciile de toamnă (rapiţă şi orz) vor parcurge fazele de germinare-răsărire (30-100%) şi înfrunzire (2-4 frunze) în majoritatea regiunilor agricole. La grâul de toamnă semănat pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire.

În intervalul analizat, regimul termic al aerului va fi unul în general normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 7 şi 17 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de normele climatologice.

În plus, temperatura maximă a aerului se va situa între 12 şi 21 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar minima va oscila între 1 şi 13 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, mai coborâte în depresiuni, de la minus 4 la 0 grade Celsius, unde, izolat, vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 centimetri va prezenta valori cuprinse între 10 şi 20 de grade Celsius, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă. În aproape toate regiunile agricole ale ţării sunt posibile ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Citește și

Cmentariile sunt închise