19 octombrie 2021 - 19:05

Andras Szakal (AFIR): Funcţionarii noştri sunt bine plătiţi, dar sunt reticenţi când vine vorba să dea informaţii suplimentare

szakal2Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) este una dintre instituţiile către care se îndreaptă atenţia multor fermieri, interesaţi de accesarea de fonduri europene.

Directorul general al instituţiei, Andras Szakal, a prezentat pentru AGRO TV care sunt principalele sale obiective pentru AFIR şi a explicat cum trebuie gestionată problema funcţionarilor din instituţie, pentru rezultate mai bune.

“Bineînţeles că trebuie umblat la fluxul de lucru. Aşa cum spunea şi ministrul Agriculturii, anumiţi oameni se plafonează. Eu cred că trebuie făcută o rotire a cardelor, a directorilor din APIA şi AFIR şi chiar a experţilor.  Am văzut că au fost unele centre cu încărcare prea mare de muncă. Am trimis cadre de la centru, ca să ajute,şi ne-au fost trimişi înapoi fiindcă nu au făcut faţă, fiindcă nu se pricepeau la anumite probleme.  De aceea, trebuie să îi rotim, ca să nu avem probleme, ca să fim în slujba fermierilor”, a declarat Szakal.

El a povestit cum fiecare fermier care accesează fonduri, prin proiecte, îşi angajează un consultant care să îl ajute. Pe parcursul proiectului, atât consultantul, cât şi beneficiarul vin la oficiile judeţene pentru a cere informaţii, iar funcţionarii AFIR îi trimit pe aceştia să consulte documentele afişate pe site-ul instituţiei, fiindcă se tem să ofere informaţii, ca să nu pară părtinitori. De asemenea cei din teritoriu aşteaptă să primească informaţii de la centru şi nu sunt prompţi mereu, aşa că fermierii şi consultanţii sunt adesea dezamăgiţi şi protestează.

“Trebuie făcut ceva şi la nivel local şi să fie oameni care să dea audienţe.Cred că este o problemă din acest punct de vedere. Da, funcţionarii noştri sunt bine plătiţi, dar sunt reticenţi şi spun că vor ca, după ce intră o cerere în sistem, vor să lucreze la acel dosar până la capăt, fără să se ocupe de altceva. Acesta este rolul lor şi spun că, de fapt, consultanţii ar trebui să le dea cele mai bune indicaţii fermierilor. Cred că nu este normal acest lucru şi că trebuie să îmbunătăţim relaţia, pentru ca şi experţii AFIR de la nivel local sau regional să ajute fermierii, pentru că AFIR-ul există datorită fermierilor”, a concluzionat Szakal.