Andras Szakal (AFIR): Din cei 70 de milioane de euro alocaţi prin noul PNDR pentru pomicultură, s-au depus proiecte doar pentru 27 de milioane

13

livada_statiuneAndras Szakal, directorul general AFIR, a declarat pentru AGROTV că submăsurile pentru pomicultură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală nu funcţionează la parametrii doriţi şi chiar a venit cu câteva explicaţii şi propuneri pentru relansarea lor.

“Măsura 4.1-Investiţii în exploataţii pomicole a fost o măsură în care au crezut mult cei care au făcut noul PNDR, dar din cele 70 de milioane de euro alocate, doar pentru 27 de milioane sunt astăzi proiecte în evaluare. Iată o cifră foarte mică faţă de cele pe care le- am avut la alte măsuri. Şi, de asemenea, tot la sectorul pomicol veţi vedea la procesarea produselor, unde avem o alocare de peste 8 milioane de euro, doar pentru un milion şi ceva de euro avem proiecte în evaluarea”, a afirmat directorul AFIR.

Acesta crede că potenţialii beneficiari renunţă la ideea de a întocmi proiecte fiindcă ghidurile solicitanţilor sunt prea stufoase şi se vorbeşte prea des despre condiţii artificiale.

“Cred că trebuie să facem o informare mai bună vizavi de aceste măsuri. Când eram la Covasna, printr-o Caravană APDRP,  am facut campanii de informare si am vazut ce se intampla. Totuşi, cred că aceste caravane ar trebui să nu fie organizate de la Centru, ci la nivel local, fiindcă fiecare zonă are specificul ei. Trebuie să informăm foarte bine oamenii care sunt axele de finanţare, ce spune ghidul…iar ghidul trebuie să suporte şi el nişte îmbunătăţiri fiindcă se cer foarte multe acte. Este foarte stufos. A fost o nebunie cu condiţiile artificiale…. iar oamenii se satură s[ tot aud[  de condiţiile artificiale şi nici nu mai vin să depună proiecte”, a concluzionat Szakal.

Citește și

Cmentariile sunt închise