Amenzi de peste 200.000 de lei pentru transportatorii de porci

legea porcului

Aproape 10.000 de controale au fost efectuate în trafic în ultimele două săptămâni pentru limitarea circulaţiei animalelor, în special a porcilor vii, iar valoarea amenzilor aplicate a depăşit 213.920 de lei, a declarat, luni, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

„Am declanşat o operaţiune fără precedent cu sprijinul Ministerului de Interne. Am făcut controale în trafic pentru limitarea circulaţiei animalelor şi în special a porcilor vii. Avem aproape 10.000 de controale în trafic în ultimele două săptămâni, mai exact 9.454, de prevenire a difuzării pestei porcine africane.

Principale categorii de neconformităţi identificate au fost în utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar-veterinar pentru transportul carcaselor provenite de la porcii sacrificaţi în sistem gospodăresc, identificarea în trafic a mijloacelor de transport fără autorizare sanitar-veterinară, transportul animalelor vii, suine şi bovine, fără a fi însoţite de documente sanitar-veterinare care să ateste sănătatea acestora. Toate acestea au dus la un număr total de 24 de amenzi, în valoare de 213.920 de lei, şi 16 avertismente”, a precizat șeful ANSVSA.

Potrivit acestuia, 29 de porci pentru care nu existau documente de provenienţă au fost confiscaţi și trimişi către o unitate de incinerare, iar produsele din carne care proveneau de la animale fără documente au fost confiscate.

„Acţiunea noastră a fost şi de prevenţie, să educăm oamenii să nu mai meargă cu porcii vii dintr-o parte în alta dacă nu deţin documente. Este foarte important să ne asigurăm în această perioadă în zonele unde evoluează focarele de PPA să nu fie scoşi porcii şi să meargă cu ei în alte zone ca imediat după aceea să apară noi focare. Într-adevăr ne gândim să înăsprim această legislaţie, dar gândiţi-vă cum e să introducem în Codul penal acum că acestea sunt infracţiuni. Împreună cu cei de la Ministerul de Interne trebuie să găsim soluţii concrete, dacă imobilizăm o maşină, pentru că este o situaţie destul de inedită”, a mai explicat Chioveanu.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.