Am putea avea un acord politic asupra noii Politici Agricole Comune în iunie

14

constantinoficialUna dintre cele mai importante concluzii ale ultimei întâlniri a membrilor Consiliului Agricultură și Pescuit este aceea că, în iunie, se va ajunge la un acord politic cu privire la noua Politică Agricolă Comună (PAC), potrivit recolta.eu.

La întâlnirea Consiliului din această săptămână, miniștrii agriculturii din țările membre UE au fost informați de către șefia președinției irlandeze a UE cu privire la starea actuală a procesului de trialog informal cu privire la PAC (trialogul reprezintă întâlniri tripartite informale, la care participă reprezentanți ai Parlamentului European, Consiliului și Comisiei Europene – n. red.).

În urma majorității decizionale la care s-a ajuns la ședința din 19 martie, Consiliul a acordat un mandat de negociere președinției pentru runda de trialoguri cu celelalte instituții europene, vizavi de reforma PAC. Astfel, se vrea ca prin discuții susținute, data la care să se ajungă la un acord politic să fie iunie 2013.

În cadrul ședinței Consiliului, șefii ministerelor agriculturii din țările membre UE au mai fost informați cu privire la propunerile Comisiei Europene vizavi de măsurile tranzitorii ale PAC pentru 2014. S-a dorit astfel ca actuala extindere a măsurilor PAC să reflecte concluziile Consiliului European cu privire la Cadrul Financiar Multianual 2014 – 2020.

În ceea ce privește piscicultura, Consiliul a dezbătut problematica reieșită din primele trialoguri cu privire la Politica Piscicolă Comună (PPC) și la regulamentele de bază ale acesteia. Vizavi de susținerea statelor membre, Președinția va pregăti o revizuire a mandatului de negociere, astfel încât să se ajungă la o înțelegere până la sfârșitul lunii mai.

O informare complexă cu privire la planul de acțiune necesar reducerii capturării de păsări marine în plasele de pescuit a fost și ea prezentată de Comisie. Planul propune cinci acțiuni specifice în linie cu obiectivele CFP de a minimaliza impactul pescuitului asupra mediului. Mai multe state membre au fo st de acord cu acțiunile propuse, însă au arătat că este nevoie de date științifice înainte ca o măsură să fie propusă. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise