23 ianuarie 2022 - 17:23

Altul care fumează! “Volumul tăierilor ilegale este sub control”

Cătălin Tobescu, vicepreședintele Nostra Silva – Federația Proprietarilor de Păduri din România, spune că România nu are probleme cu tăierile ilegale de arbori.

lemntaiat

“Volumul tăierilor ilegale este sub control, nu este în nici un caz un fenomen de situație exceptională. Fenomenul este redus la nivel de toleranţă și care, în mod normal, niciodată nu pot să dispară. Este falsă ideea că există o situație exceptională pe tăierile ilegale. Situația care a existat până în 2014 este radical schimbată astăzi, pentru că avem un cu totul alt context și care se reflectă și la importurile de două milioane de metri cubi care se regăsesc în piaţă”, a spus Tobescu, care mai are un pic și ne spune că în România mai mult se plantează decât se tăie.

“A dispărut și lemnul tăiat ilegal din piaţă, în ultimii doi ani. Cu toate acestea, în primăvară a existat o criză legată de licitaţiile masei lemnoase. S-a ajuns la un blocaj total al licitațiilor, ceea ce înseamnă că nu a existat lemn exploatat. Criza de resursă de pe piaţă, indusă de criza licitațiilor și de supra-control, afectează disponibilitatea resursei pentru populație. Probabil că, în această toamnă, vom vedea că nici la aceste prețuri mari, de 500 de lei pe metrul cub de lemn, nu vom avea lemn”, a menționat Cătălin Tobescu.