Alin Bogdan Buzescu (CATAR): Alianța RO PAC 2013 protestează față de intenția Guvernului de a externaliza realizarea noului PNDR

40

buzescupoza

Alianța RO PAC 2013, din care fac parte 13 dintre cele mai mari asociații de fermieri români protestează față de intenția Guvernului de a externaliza realizarea noului Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).Președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România (CATAR), Alin Bogdan Buzescu a vorbește într-un interviu acordat AGRO TV despre cum ar trebui gândit viitorul Program, ce ar trebui făcut pentru fermieri și, nu în ultimul rând, despre recoltele din 2013, așa cum sunt ele, cu bune și rele.

AGRO TV: Cine și cum ar trebui să realizeze PNDR-ul?

Alin Bogdan Buzescu: Ca urmare a acordului politic din 26 iunie 2013, semnat de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul Europei, statele membre pot începe să-şi definitiveze programele naţionale proprii de dezvoltare rurală. România are astfel şansa ca în acest an să propună, să dezbată public și să încheie, pentru prima dată de la revoluţie, o strategie naţională unitară de dezvoltare rurală în agricultură, pentru un orizont de timp mediu – lung: 2014 – 2020 – 2030. Faţă de intenţia Guvernului de a externaliza întocmirea PNDR-ului fermierii români, asociaţi în Alianţa RO PAC 2013, adică cele mai mari 13 organizaţii agricole româneşti, federaţii, confederaţii, ligi, forumuri s.a., protestează. Avem în sfârşit ocazia de a scrie o strategie şi un program agricol românesc, pentru că un program politic agricol european ne vine în întâmpinare. Si pentru că publicul european doreşte hrană sănătoasă şi partenerii noştrii din întreaga Europă se reorientează către agricultura ţărănească, către fermele mici, producătorii români pot deveni pe termen mediu un actor important pe piaţa produselor agroalimentare în Europa, și în special în ţară. Adică putem să producem mai mult şi mai bun, să scădem cât de mult importurile şi să dezvoltăm capacitatea fermelor româneşti de a vinde.

Aşa că PNDR trebuie realizat de fermierii români, de reprezentanţii lor, lideri de organizaţii, specialiştii cei mai apropiaţi de fermieri şi ţărani, ingineri agronomi, medici veterinari, economişti din domeniu. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este chiar acum în lucru. Acest proces a început deja. Alianţa RO PAC 2013 se întâlneşte zilele acestea a doua oară pentru acest deziderat. Membrii alianţei au trimis deja materialele propuse pentru a începe dezbaterile. La final, materialul comun, va fi făcut public şi propus spre dezbatere. Va fi readaptat noilor propuneri şi comentarii şi va fi înaintat Guvernului României. Ne asigurăm astfel că PNDR va fi susţinut şi că va răspunde nevoilor reale ale fermierilor şi ţăranilor. Între 21 august şi 29 septembrie PNDR propus de Alianţa RO PAC 2013 va fi publicat pe site pentru dezbatere. În data de 30 septembrie va fi făcut public si comunicat către MADR într-un eveniment special organizat în acest scop.

AGRO TV: Ce fel de măsuri vă așteptați să ia guvernul pentru a sprijini fermele mici?

Alin Bogdan Buzescu: Sunt multe lucruri care, împreună, concură la îndeplinirea reală a nevoilor fermelor mici şi gospodăriilor ţărăneşti. Am să trec câteva în revistă, având în vedere că civilizaţia rurală vie este o resursă naturală strategică a României şi că ar trebui recunoscută ca atare în cadrul Acordului de Parteneriat între Comisia Europeană şi Guvernul României:

  • Fondul mutual (fond creat şi susţinut de ţară, la care contribuie şi fermierii pentru acoperirea nevoilor de risc sau de dezvoltare);
  • Garantarea creditelor necesare cofinanţării proiectelor depuse şi aprobate;
  • O piaţă protejată de importuri necontrolate, evazioniste;
  • Condiţii de desfacere care să răspundă nevoilor reale: accesul în pieţe şi hipermarketuri, plata mărfii la 12 zile;
  • Norme igienico-sanitare mai flexibile, adaptate local şi pe produs astfel încât avizele să poată fi obţinute cu costuri normale şi protecţia să fie garantată;
  • Dosarele pentru obţinerea denumirii de origine pentru produsele agricole cu valoare adăugată să nu constituie o piedică descurajantă;
  • Scutirea de impozite şi taxe pentru cooperativele agricole tinere şi sau nou înfiinţare pe profitul reinvestit (considerăm că dezvoltarea continuă a capacităţilor de producţie agricolă româneşti este imperios necesară şi benefică pentru întreaga naţiune, pentru bunăstarea socială şi economică, ocuparea forţei de muncă, încurajarea asocierii);
  • Sprijinirea organizaţiilor reprezentative la nivel naţional cu reprezentare internaţională pentru întărirea capacităţii administrative şi de reprezentare.
  • Legislaţie unitară si coerentă în ceea ce priveşte asocierea şi cooperarea, autorizarea. Flexibilizarea şi eficientizarea procedurilor de înfiinţare, autorizare. Responsabilizarea personalului angajat în agenţiile sau administraţiile locale sau centrale care răspund de aceste activităţi astfel încât timpii de rezolvare şi erorile să scadă.
  • Încurajare parteneriatelor public – private. Având în vedere că spaţiul rural şi utilităţile naturale sau tehnice sunt comune, organizaţiile ţărăneşti, rurale trebuie să coopereze îndeaproape cu autorităţile locale. Strategiile locale de dezvoltare trebuie realizate cu implicarea fermierilor, ţăranilor şi împreună cu autorităţile să-şi asume responsabilitatea implementării hotărârilor. Comunităţi rurale independente şi responsabile.

Acestea ar fi câteva din cele mai importante măsuri necesare la care Guvernul României aşteptăm să-şi aducă contribuţia.

(va urma )

Citește și

Cmentariile sunt închise