22 ianuarie 2022 - 14:42

Alimentele organice: mai sănătoase decât produsele alimentare obișnuite?

Experți și eurodeputați din unitatea pentru evaluarea opțiunilor științifice și tehnologice au discutat miercuri despre impactul produselor organice și stilul de viață asociat uneori acestora. Pentru a stabili beneficiile nutriționale ale produselor organice pot fi necesare studii suplimentare, dar un „stil de viață organic” orientat spre sănătate ar fi cu siguranță util. Potrivit unui sondaj pe Twitter, două treimi dintre respondenți preferă produsele organice când își fac cumpărăturile.

Alimentele organice, eco sau bio, toate referindu-se la același concept, se bazează pe o agricultură durabilă și procese care nu dăunează mediului înconjurător și sănătății. Alimentele pot fi etichetate ca fiind organice doar atunci când cel puțin 95% din ingredientele lor sunt de natură organică. Logo-ul UE pentru produse organice, introdus în 2010, ajută consumatorii să-și facă alegerea prin identificarea produselor care au respectat normele ecologice europene.

O revizuire a regulamentului privind producția și etichetarea alimentelor organice este în prezent în curs de pregătire. Negociatorii Parlamentului doresc controale adaptate și verificări fizice la fața locului în toate fermele ecologice, pentru a evita fraudele.

Eurodeputatul Momchil Nekov (S&D, Bulgaria), care a prezidat acest atelier, și-a exprimat convingerea „că agricultura organică ar trebui să primească mai multă atenție în dezbaterea publică, deoarece constituie o investiție în sănătatea publică”.

Există un consens cu privire la alimentele organice, care sunt mai puțin agresive cu natura și mediul decât cele obișnuite. Dar… ce putem spune despre beneficiile lor nutriționale și pentru sănătate? STOA a organizat un atelier de lucru cu experți pentru a aduce puțină lumină în această problemă.

În general, experții au fost de acord că, deși este nevoie de mai multă cercetare privind beneficiile nutriționale concrete, consumatorii de alimente organice au, în general, o gândire mai orientată spre sănătate: „există o lipsă de dovezi privind valoarea nutritivă a produselor organice versus cele obișnuite”, a afirmat Bernhard Watzl de la Institutul Max Rubner din Germania. Cu toate acestea, atitudinea sau stilul de viață „organic” are un impact pozitiv asupra sănătății: cumpărătorii de alimente organice au tendința de a consuma mai multe fructe, legume, cereale integrale sau fructe cu coaja lemnoasă, decât consumatorii de produse non-organice, a explicat Axel Mie, de la Universitatea suedeză de Știinte Agricole, și Johannes Kahl, de la Asociația olandeză pentru sănătate și calitatea alimentelor.

Pe de altă parte, Ewa Rembiałkowska, de la Universitatea de Știinte ale Vieții din Varșovia, a explicat cum alimentele organice sunt potențial mai benefice pentru sănătatea umană și cea a animalelor, decât produsele obișnuite. Ea a mentionat „diferențele semnificative” în ce privește hormonii și sistemul imunitar ale animalelor hrănite organic și non-organic, în special începând cu a doua generație.

Conform studiilor cu animale, în urma alimentării cu produse organice, au fost înregistrate niveluri de fertilitate mai bune, rata de mortalitate la naștere mai mică și o imunitate mai puternică. „Studiile arată că șobolanii optează mai des pentru hrană ecologică, decât pentru cea obișnuită, atunci când există posibilitatea de a alege”, a adaugat Rembiałkowska.

Produsele organice:

  • În pofida crizei economice și a creșterii prețurilor la alimentele organice, piața acestui tip de produse a înregistrat la nivelul Uniunii Europene o creștere de 6% în 2013.
  • Cei mai mari consumatori de produse organice în UE sunt Germania, Franța, Marea Britanie și Italia.
  • Cei mai importanți producători de alimente organice în UE: Italia, Spania și Polonia. (www.gazetadeagricultura.info)