Alexandru Cordoș: Se impune implementarea unei strategii unitare în domeniul agro-industrial

32

cordoscjSenatorul Alexandru Cordoș a atras atenția opiniei publice că,  agricultura din România se pregătește să treacă într-o nouă etapă, deoarece noile reglementări din UE vor aduce cu sine o serie de schimbări. Astfel, începând cu luna mai, este prevăzută absorbţia a 19 miliarde de euro până în 2020, ca fonduri europene pentru agricultură, ceea ce va conduce la relansarea anumitor domenii.

Prima linie de finanţare ce urmează a fi deschisă este măsura 121 prin care agricultorii pot face investiţii pentru modernizarea fermelor.

Cordoș a explicat că viitoarea etapă va aduce o serie de oportunități pentru agricultorii români:

  • Procentul de susţinere nerambursabilă va fi de 50% şi, în anumite condiţii, va putea fi majorat cu până la 20%, iar sumele vor fi acordate numai pentru achiziţii de maşini şi utilaje agricole, a precizat senatorul, printr-un comunicat oficial.
  • Concomitent cu lansarea acestei măsuri, în condiţiile stabilite în anul 2012, vor beneficia de sprijinul acordat de UE şi fermele familiale. Valoarea proiectelor dezvoltate de fermele de familie este cuprinsă între 5.000 de euro şi 70.000 de euro.
  • De asemenea, Fondul de Garantare a Creditului Rural are ca obiectiv prioritar pentru anul 2014, absorbţia fondurilor europene prin facilitarea accesului la finanţare al beneficiarilor PNDR, precum şi dezvoltarea şi consolidarea fermelor de familie.
  • Tinerii fermieri urmează să fie susţinuţi şi prin intermediul subvenţiilor directe pentru teren arabil care vor fi majorate cu 25% în primii cinci ani de funcţionare a exploataţiilor conduse de aceştia.
  • Un alt aspect care nu trebuie neglijat este şi stimularea exporturilor, unde urmează să fie susținută ridicarea gradului de calitate al materiilor prime recoltate, având în vedere faptul că exportatorii se confruntă cu condiţii de calitate mai restrictive pe pieţele internaţionale.
  • O altă soluţie de susţinere, pentru fermierii care solicită finanţare pe fonduri europene şi au producţie vegetală, va fi încurajarea dezvoltării de exploataţii zootehnice proprii în care să utilizeze producţia, diminuând exportul acesteia.
  • Pentru programele realizate cu fonduri europene de investiţii, se vor concepe proiecte tip pentru fermierii mici şi mijlocii, care vor putea fi descărcate direct din mediul on-line, reducând astfel birocraţia.
  • Prin noul PNDR va fi susținută pomicultura, printr-un subprogram de fonduri europene, deoarece 60% din suprafaţa alocată nu este exploatată eficient.
  • Activităţile de cercetare şi dezvoltare din agricultură vor putea  beneficia de un bonus de 50% din calculul impozitului pe profit. Pentru fiecare 1.000 de lei cheltuiţi, firmele pot primi înapoi 240 lei ca deducere a impozitului pe profit, aceasta fiind o facilitate importantă care poate fi accesată cu uşurinţă.
  • Vor fi susținute programele de finanţare a magazinelor de vânzare a produselor agricole ale beneficiarilor. Cei care vor înfiinţa aceste lanţuri scurte de aprovizionare vor putea primi până la 90% sprijin nerambursabil.

“Până în 2020, România va ajunge la o alocare de aproape 2 miliarde de euro pe an şi un cuantum de până la 196 euro pe hectar, ajungând astfel la un cuantum relativ unitar cu ceilalţi membri ai UE.

Trebuie să încurajăm fermierii să delimiteze suprafeţele de teren care constituie zone de interes ecologic, să respecte reglementările din domeniul agricol şi de mediu, precum şi cerinţele legale în materie de gestionare. Din 2015 vom susţine diversificarea culturilor şi menţinerea pajiştilor permanente”, a explicat Cordoș, în mesajul transmis miercuri presei.

 

 

Citește și

Cmentariile sunt închise