Alexander Degianski: ”Fermierii își fac rău singuri dacă se laudă cu producțiile”

După ce anul 2020 a fost unul dezastruos pentru fermierii din zonele de sud, est și sud-est ale țării, actualul an agricol pare să fie unul mult mai favorabil, cel puțin în privința culturilor de toamnă. Potrivit fermierilor din sudul și vestul țării, deși producțiile nu sunt chiar la nivelul celor preconizate la începutul anului, recolta este suficient de bogată încât să le aducă niște venituri considerabile, mai ales în condițiile în care prețurile se mențin la un nivel ridicat.

Fermierul Alexander Degianski avertizează, însă, că fermierii care vorbesc la superlativ despre producțiile realizate anul acesta ar putea avea de suferit. Potrivit declarațiilor făcute de fermierul timișorean în emisiunea ”Agricultura la Raport”, traderii și firmele care achiziționează cerealele ”vânează” astfel de declarații, pentru a avea motiv să mai scadă din preț.

”A fost un an cu totul atipic pentru partea de vest a României. Culturile de toamnă au fost mulțumitoare, foarte mulțumitoare chiar. Nu vreau să intru în detalii legate de producție, pentru că la mine în fermă absolut totul este public, inclusiv producția, dar producția o comunic un pic mai înspre primăvară. Eu zic că fermierii își fac rău singuri dacă se laudă cu producțiile pe care le fac în această perioadă, pentru că toată lumea stă la colț și așteaptă să mai diminueze din preț. Chiar dacă vorbim despre o piață internațională, cu siguranță mai există și astfel de interese”, a precizat Alexander Degianski.

Agricultorul susține că veniturile pe care le va încasa anul acesta din vânzarea recoltei la culturile de toamnă vor fi cheltuite, în mare parte, pentru acoperirea pierderilor la culturile de primăvară, care se află într-o stare deplorabilă în vestul țării. Astfel, rata de profitabilitate se va menține în media ultimilor ani, în ciuda prețurilor mai mari ale cerealelor.

”Culturile de toamnă au fost mulțumitoare, se arată bune, cu indici calitativi buni de tot. Nu cred că există discuție că nu ar fi un grâu panificabil. (…) Suntem într-un oarecare echilibru, pentru că ceea ce am câștigat la culturile de toamnă cu siguranță se va duce pe culturile de primăvară. Per total, este un an mulțumitor pentru fermierii din vestul României, pentru că prețurile sunt relativ decente, dar inputurile au crescut, motorina a crescut, salariile au crescut. Suntem în media profitabilității cu care suntem obișnuiți în ultimii ani. Nu putem vorbi despre o progresie geometrică a veniturilor sau a profitabilității”, a mai spus Alexander Degianski.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole