26 octombrie 2021 - 05:40

Alertă și la Asociația Română a Cărnii

Organizația Mondială a Sănătății Animalelor, notificată după apariția primelor două cazuri de pestă porcină africană în Moldova.

porc

Autoritățile statului român și toți cei implicați în sectorul agro-alimentar stau ca pe ace după ce în Ucraina și Republica Moldova au fost depistate focare de pestă porcină africană, boală împotriva căreia nu există nici un vaccin la această dată. Asociația Română a Cărnii semnalează că inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătății Animalelor a fost notificată în urma situației din Basarabia.

“Cazurile au fost semnalate la porcii din gospodăriile populației aflate în nordul raionului Donduseni, la mai puțin de 70 kilometri de frontiera cu România. În aceste condiții, este necesar ca atât fermierii, cât și producătorii de carne de porc, precum și unităţile care manipulează vânat sălbatic — în special aceia care își desfăşoară activitatea în județele riverane cu Republica Moldova și Ucraina — să sporească vigilența și supravegherea efectivelor, iar orice suspiciune să fie imediat raportată serviciilor sanitare — veterinare teritoriale”, afirmă ARC, într-un comunicat de presă, transmis AGERPRES.

Apariția unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii și procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autorităţile statului trebuie să intreprindă toate demersurile, incluzând întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România.