Alertă meteo:Lucrările agricole în câmp se vor desfășura cu dificultate din cauza secetei în perioada 11-17 august

14

seceta_campSeceta pedologică în diferite stadii ale sale se va menține în următoarea săptămână în aproape toate regiunile, în aceste condiții lucrările agricole în câmp urmând să se desfășoare cu dificultate, potrivit prognozei agrometeorologice valabilă pentru perioada 11 – 17 august, publicată, marți, de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Specialiștii ANM menționează că intervalul următor se va caracteriza printr-o vreme călduroasă în aproape toată țara, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 19 și 32 grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de până la 9 grade Celsius, la nivelul întregii țări.

Maximele aerului se vor situa între 28 și 38 de grade Celsius, în timp ce minimele vor oscila între 10 și 26 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole. Pe de altă parte, în următoarea săptămână, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Din punct de vedere agrometeorologic, prognoza de specialitate relevă faptul că în cultura de porumb conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu excepția unor suprafețe din nordul, centrul și sudul Transilvaniei, unde aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare.

În condițiile menținerii unor deficite de umiditate în sol și temperaturilor ridicate ale aerului, starea de vegetație a culturilor prășitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui), pe suprafețele agricole din sudul, sud-estul, estul și vestul țării, se va deprecia în continuare, semnalându-se fenomenele de ofilire temporară și uscare parțială a aparatului foliar, știuleți slab dezvoltați și incomplet formați la porumb, precum și semințe seci la floarea-soarelui.

Potrivit ANM, în funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, floarea-soarelui își va definitiva faza de înflorire (100%), continuându-se maturitatea în ceară (10-100%) și deplină (10-30%), iar la cultura de porumb se va finaliza mătăsirea (80-100%), plantele aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte și ceară (10-100%).

Totodată, sfecla de zahăr va parcurge îngroșarea axei hipocotile (60-100%) și acumularea zahărului în rădăcină (10-40%), iar cartoful creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor și maturitatea tehnologică, local fiind posibilă declanșarea lucrărilor de recoltare.

La speciile pomicole se vor semnala creșterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor și recoltarea eșalonată a fructelor, în timp ce vița-de-vie se va afla în fazele de creștere și dezvoltare a boabelor, iar la soiurile timpurii de masă vor predomina acumularea zaharurilor și coacerea în ‘pârgă’, în toate podgoriile.

Ca urmare a menținerii secetei pedologice prelungite, lucrările agricole în câmp (arături în vederea însămânțărilor de toamnă) se vor desfășura pe ansamblu cu dificultate, se menționează în prognoza agrometeorologică. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise