19 aprilie 2021 - 09:59

ALERTA Meteo: COD PORTOCALIU de ploi torentiale in aproape toata tara!

Caracteristici meteorologice, până la 15 iunie
Vremea va fi instabilã sub aspectul precipitaţiilor şi al intensificãrilor de vânt, iar valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceastã datã în cea mai mare parte a ţãrii. Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 16…25°C, valori apropiate de mediile climatologice, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 20…30°C, în majoritatea zonelor agricole. Temperatura minimã a aerului se va încadra între 11…20°C, la nivelul întregii ţãrii.

Regimul pluviometric
Cerul va avea înnorãri temporar accentuate şi vor fi perioade cu averse, frecvente descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, grindinã şi posibile vijelii. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã înregistrate în intervale scurte de timp sau prin acumulare, pe arii restrânse vor fi însemnate.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, conţinutul de apã pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã) în Moldova, Dobrogea şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei, Banatului şi Transilvaniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apã al solului se va încadra în limite satisfãcãtoare, izolat apropiate de optim şi optime, în Maramureş, nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, nordul şi izolat în centrul Transilvaniei, nordul, nord-vestul şi sud-vestul Munteniei.
În cultura neirigatã de porumb conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, se va situa în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în Dobrogea şi Crişana, estul, local în nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, sudul, vestul, nordul şi estul Moldovei, sudul şi centrul Olteniei, nordul şi nord-vestul Banatului, centrul, izolat în estul Transilvaniei. În Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei, nordul, local centrul şi sudul Transilvaniei, nordul, estul şi centrul Moldovei, nord-estul şi vestul Banatului, rezerva de apã din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie în parcurgerea proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale şi chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor din aer şi sol mai ridicate decât în mod obişnuit, în special pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã în sol. Pe ansamblu, la speciile de toamnã înfiinţate în epoca optimã starea de vegetaţie se va menţine bunã şi medie, respectiv medie şi slabã la culturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile afectate de seceta pedologicã, îndeosebi în sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţãrii.
Orzul şi grâul de toamnã se vor afla la înspicare, înflorire şi maturitate în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumãtatea de sud a ţãrii, în special pe suprafeţele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului, aflate la maturitatea în cearã (10-70%).
Rapiţa din sudul, sud-estul, estul, centrul şi nord-vestul teritoriului agricol va parcurge formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (20-100%), precum şi maturitatea deplinã (10-40%).
La cultura de floarea-soarelui predominantã va fi faza de înfrunzire (8-20 frunze) în majoritatea regiunilor, iar local în jumãtatea de sud a ţãrii se va semnala formarea calatidiului (10-50%).
În funcţie de data semãnatului, la porumb se vor înregistra rãsãrirea şi creşterea frunzei a 3-a (60-100%), precum şi înfrunzirea (7-14 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
În principalele bazine de culturã, la sfecla de zahãr se va definitiva rãsãrirea (90-100%), semnalându-se totodatã fazele de dezvoltare a aparatului foliar şi alungirea axei hipocotile (10-60%).
Fenologic, cartoful se va afla la formarea/creşterea lãstarilor laterali şi tuberizarea (10-100%), iar soiurile timpurii de consum îşi vor continua îmbobocirea şi înflorirea (10-100%).
Speciile de sâmburoase (cais, cireş, vişin, piersic, prun) vor parcurge acumularea zaharurilor în fructe şi coacerea acestora, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (mãr, pãr, gutui) creşterea lãstarilor/frunzelor şi a rodului, în toate plantaţiile pomicole. De asemenea, la soiurile extratimpurii şi timpurii de cireş, vişin şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor efectua lucrãrile de recoltare.
La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire, apariţia inflorescentelor şi înflorire în aproape toate podgoriile, precum şi formarea şi creşterea boabelor la soiurile timpurii.
În general, lucrãrile agricole în câmp (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.) vor fi întrerupte temporar de precipitaţiile prognozate.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Continuarea aplicãrii tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp;
  • Efectuarea tratamentelor chimice împotriva bolilor şi dãunãtorilor în plantaţiile pomi-viticole;
  • Combaterea buruienilor (erbicidãri, praşile mecanice/manuale);
  • Administrarea îngrãşãmintelor chimice la prãşitoare;
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de fenomenul de secetã pedologicã.