ALERTA METEO! Cod galben de vant puternic in toata tara. Vin si ploile!
În perioada 14-15 aprilie ANM a emis avertizare de COD GALBEN de vânt puternic, precipitații și ninsori la munte! Cerul va fi noros şi va ploua pe arii extinse, ziua în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și izolat în rest, iar seara și noaptea în Muntenia, Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei, local în Oltenia și izolat în sud-estul Transilvaniei. La începutul intervalului, în estul Transilvaniei și în zona subcarpatică a Moldovei, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță sau ninsoare, iar în regiunile sudice și estice vor fi posibile descărcări electrice șiaverse de măzăriche.La munte precipitațiile vor fi mixte, iar în zona înaltă vor predomina ninsorile. Se va depune strat nou de zăpadă în nordul Carpaților Orientali și mai ales pe creste, în restul masivelor montane.
Izolat cantitățile de precipitații vor depăși 10…15 l/mp. Vântul va avea intensificări în zona de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăși 70…90km/h, spulberând zăpada. Intensificări temporare ale vântului vor fi în primele ore ale zilei în Banat și Crișana, apoi treptat și în cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul Munteniei, Oltenia, iar din orele amieziiși în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze în general de 55…70 km/h. Spre seară și noaptea vântul va mai avea intensificări în regiunile sud-estice, precum și în zona Carpaților Meridionali și deCurbură.
Caracteristici meteorologice
Vremea va fi vântoasã şi se va rãci accentuat în vestul, centrul, nordul şi nord-estul teritoriului, astfel încât valorile termice, în special cele nocturne, se vor situa cu mult sub mediile multianuale.
Temperatura medie diurnã a aerului va oscila între -1…15°C, abaterile termice negative fiind de 1…6°C, în cea mai mare parte a ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 5…24°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimã a aerului se va situa între -7…5°C în majoritatea zonelor de culturã, cele mai scãzute valori înregistrandu-se în vestul, nordul şi centrul tarii, astfel cã pe arii relativ extinse se va semnala brumã şi local îngheţ la sol.
Temperatura medie diurnã a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 9…16°C, valori favorabile parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-rãsãrire) la culturile înfiinţate pânã în prezent, precum şi continuãrii însãmânţãrilor de primãvarã (sfeclã de zahãr, cartof, floarea-soarelui, porumb, etc).
Regimul pluviometric
Cerul va fi noros şi va ploua pe arii extinse, ziua în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi izolat în rest, iar seara şi noaptea în Muntenia, Dobrogea, jumãtatea de sud a Moldovei, local în Oltenia şi izolat în sud-estul Transilvaniei. La începutul intervalului, în estul Transilvaniei şi în zona subcarpaticã a Moldovei, trecãtor vor fi precipitaţii şi sub formã de lapoviţã sau ninsoare, iar în regiunile sudice şi estice vor fi posibile descãrcãri electrice şi averse de mãrãriche.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de apã în stratul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnã, va prezenta valori scãzute (secetã pedologicã moderatã) şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã puternicã şi extremã), în Moldova şi Dobrogea, cea mai mare partea a Munteniei, local în nordul şi nord-vestul Banatului, sudul, estul, nord-vestul şi izolat în centrul Transilvaniei. Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim, în Maramureş, Crişana şi Oltenia, local în nord-estul şi vestul Banatului, nordul, nord-estul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul, sudul şi sud-vestul Munteniei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor determina ritmuri în general normale de creştere şi dezvoltare la speciile de câmp şi pomi-viticole pe majoritatea suprafeţelor agricole, iar în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, procesele vegetative vor fi uşor încetinite.
Funcţie de data semãnatului şi agrotehnica aplicatã, orzul şi grâul de toamnã îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia, înfrãţire şi alungirea paiului (40-100%), în majoritatea zonelor de culturã.
Rapiţa se va afla predominant la înfrunzire (10-18 frunze) şi alungirea tulpinii (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi slabã pe terenurile afectate de seceta pedologicã cu diferite grade de intensitate, precum şi în semãnãturile tardive.
Speciile de sâmburoase vor parcurge înflorirea şi începutul creşterii frunzelor, iar la seminţoase se vor semnala înmugurirea şi dezmugurirea.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie vor predomina fazele de „plâns” şi înmugurire.
La culturile de primãvarã (borceag, mazãre, ovãz, orzoaicã, lucernã.) însãmânţate pânã la aceastã, izolat se vor putea înregistra fazele incipiente de vegetaţie (germinare-rãsãrire). Totodatã, la floarea-soarelui, sfeclã de zahãr şi porumb se vor efectua pe suprafeţe agricole extinse, atât pregãtirea patului germinativ, cât lucrãrile de semãnat.
Lucrãrile agricole de sezon (semãnat, fertilizãri, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, pregãtirea patului germinativ, etc.) se vor efectua în general normal la nivelul întregii ţãri.
RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:
- Efectuarea însãmânţãrilor culturilor din prima urgenţã (orzoaicã, ovãz, borceag, lucernã, sfeclã de zahãr);
- Pregãtirea patului germinativ şi efectuarea lucrãrilor de semãnat/plantat la culturile de primãvarã (floarea-soarelui, porumb, cartof);
- Fertilizarea fazialã a cerealierelor de toamnã cu îngrãşãminte minerale complexe;
- Efectuarea lucrãrilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tãieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole.