7 decembrie 2021 - 17:36

ALERTA! CARTOFUL IN PLIN DECLIN LA NIVEL EUROPEAN. CE SE VA INTAMPLA IN ROMANIA IN 2019?

Din 2017 pana astazi, pretul kilogramului de cartofi a crescut cu 40 %. La polul opus, citricele s-au ieftinit, iar preţul zahărului a înregistrat un adevart  recul, raportat la acelasi interval de timp.

Sa revenim la „cartoful nostru cel de toate zilele”- suprafeţele cultivate sunt în scădere, iar producţia a fost slabă atât in Romania, cat si la  nivelul tarilor din Uniunea Europeana.

Pe de alta parte, 2018 a fost  cel mai capricios din ultimii 40 de ani, in ceea ce priveste cultura cartofului. De vina sunt conditiile meteo si mana cartofului. Cultivatorii confirma ca aproape toate parcelele cu cartofi din Harghita, Covasna si Brasov au fost afectate de mana. Pe de alta parte,  boala este inca tinuta sub control datorita multiplelor tratamente efectuate de cei mai multi producatoriDar sa-i lasam pe specialisti sa vorbeasca – ma refer aici la presedintele Institutului National de Cercetare al Cartofului si Sfeclei de zahar.

 

Cu alte cuvinte, 2019 va fi şi mai greu pentru industrie. Cum cifrele din comunicate nu ne conving intotdeauna, colegul nostru Marius Milea a stat de vorba cu mai multe persoane implicate in fenomenul „Planeta Cartofului”. Urmariti materialul!