Alerta: Alimentele modificate genetic sau tratate cu erbicide ne pot ucide!

PorumbIn decursul ultimelor decenii, numarul de decese cauzate de cancer s-a dublat in unele tari. Ungaria reprezinta un astfel de exemplu – rata mortalitatii provocate de cancer a crescut cu 100% in ultimii 50 de ani, ajungand la 250 de morti la 100 de mii de locuitori.
In Romania, numarul este cu putin sub 200, insa depaseste media europeana.

Multi dintre specialisti afirma ca una dintre principalele cauze ale fenomenului o reprezinta mancarea modificata genetic si tratata cu pesticide si erbicide.


Ce spun rezultatele ultimelor cercetari privind siguranta alimentara?
Un grup de cercetatori din Franta a hranit soareci de laborator cu porumb modificat genetic, tip NK 603.
Desi oamenii de stiinta aveau inca de la debutul experimentului asteptari sumbre, rezultatul i-a surprins chiar si pe ei: peste jumatate dintre cobai au murit!

Au existat si oameni de stiinta care s-au aratat neincrezatori in rezultatele studiului, afirmand ca specia de cobai care a fost utilizata este predispusa la dezvoltarea anumitor forme de cancer.

Cu toate acestea, in grupul de control procentul cobailor care au murit a fost de doar 25%, fata de 60% in cazul celor hraniti cu porumb modificat, in conditiile in care cei din grupul de control apartin aceleiasi specii.

In Romania, suprafetele cultivate cu porumb modificat genetic sunt in scadere, iar in 2012 suprafata totala a fost cel mai probabil in jurul a 200-220 de hectare. Cultivarea NK 603 pe suprafata Uniunii Europene este interzisa iar Romania se conformeaza acestei interdictii (asadar, putinul porumb modificat genetic si cultivat in Romania este de alte tipuri).

Pe de alta parte, importurile produselor modificate genetic nu sunt restrictionate similar culturilor.
Din pacate, Romania importa anual cantitati ridicate de astfel de produse (ordinul este cel al sutelor de mii de tone). Ponderile cele mai ridicate le au porumbul si soia.

Cercetatorii au testat pe cobai si un erbicid utilizat la culturile agricole, pe care l-au diluat in apa pentru soareci. Multe dintre animale au dezvoltat, in timp, tumori, boli de ficat si de rinichi.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult