27 ianuarie 2022 - 03:53

Albinele, pe cale de dispariție?

albine_floriStarea de sănătate a albinelor din întreaga lume s-a aflat, în ultimii ani, într-o continuă stare de degradare, lucru ce afectează enorm capacitatea acestora de a poleniza culturile. În acest context, cercetătorii din Australia încearcă să prevină un „dezastru umanitar”, aşa cum a fost el denumit de specialişti, prin ataşarea unor dispozitive electronice efectivelor de albine de pe întreg globul.

Transmiţătoarele electronice vor avea micro-senzori şi vor folosi identificarea prin frecvenţe radio. Tehnologia le va permite specialiştilor să monitorizeze activitatea de zi cu zi a albinelor, dar şi să analizeze unii factori de stres precum bolile, pesticidele, poluarea aerului, contaminarea apei, hrana albinelor, condiţiile meteorologice şi, în final,  capacitatea de a poleniza.

Ţara noastră se confruntă cu o mare problemă în acest sens, şi asta din cauza folosirii pesticidelor neonicotinoide. Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce înseamnă că sunt absorbite în fiecare celulă a plantelor, astfel încât toate părţile sunt otrăvitoare pentru dăunători. Cercetătorii cred că aceste pesticide joacă un rol important în decimarea albinelor, fenomen înregistrat în ultimele decenii în toate ţările în care au fost introduse insecticidele ce au la bază aceste substanţe.

Apicultorii români nu au rămas cu braţele încrucişate în faţa acestei probleme şi au protestat chiar săptămâna trecută în faţa Ministerului Agriculturii, nemulţumiţi după ce autorităţile au permis derogări pentru folosirea a trei pesticide: Clotianidin, Imidaclorpid şi Tiamexam: „Situaţia persistă de câţiva ani, nu e pentru prima dată când atragem atenţia autorităţilor. Se întâmplă fenomene foarte ciudate în stupine, şi mă refer aici la depopularea masivă a familiilor de albine, motiv pentru care producţiile au scăzut foarte mult”, a atras atenţia unul dintre apicultorii prezenţi la protest.

Aceste substanţe au fost interzise în toate statele membre ale Uniunii Europene începând cu 1 decembrie 2013. Cu toate acestea, ţara noastră nu s-a aliniat nici acum acestor norme obligatorii: Ministerul Agriculturii a făcut derogări repetate de la acest regulament european. La sfârşitul lunii iulie 2014, România a primit a patra derogare de la aplicarea acestei norme. Practic, suntem singura ţară care în loc să respectăm decizia Comisiei Europene, am dat 4 derogări succesive de nerespectare  a normei. Apicultorii români au înregistrat un grad foarte ridicat de mortalitate în rândul albinelor”, a subliniat, în exclusivitate pentru Agro TV, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole Romapis, Mircea Ciocan.

În replică la aceste probleme ridicate de apicultori, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a trimis un răspuns pentru România Liberă: „Principala problemă pe care au ridicat-o este legată de tratamentul cu neonicotinoide pe care îl aplicăm la culturile de floarea-soarelui, porumb și rapiță. România și Ministerul Agriculturii trebuie să mențină un echilibru atât în dezvoltarea producției vegetale, cât și în ceea ce înseamnă protejarea albinelor. Eu cred că s-a găsit un echilibru printr-un consens, pentru că tratamentul acesta se face din 2006, 2007, dacă nu mă înșel, și nu am văzut cazuri foarte grave în România. Este important ca pentru cele trei culturi să se facă tratamente în anumite zone și cred că soluția găsită astăzi, de a-i obliga pe fermieri când aplică acest tratament să anunțe … cred că este o soluție constructivă. Eu am apreciat că nu au fost probleme nici până acum. Noi am notificat ca pentru 120 de zile să obținem o derogare (de la adoptarea regulamentului european), iar numărul de familii de albine au crescut cu 13% față de anul trecut” .

Iar cifrele publicate de Institutul Naţional de Statistică par să-i dea dreptate lui Daniel Constantin. Din 2007, de la începutul folosirii acestor substanţe, şi până la finele anului 2014, numărul familiilor de albine a crescut constant, de la puţin peste 982.000de familii, în 2007, până la 1.350.000, la finalul anului trecut. (Sursa: agropress.ro)