ALARMANT! Agricultura a iesit la pensie. Doar 3 persoane lucreaza pe 4% din suprafata

Îmbătrânirea forței de muncă în agricultură și lipsa tinerilor muncitori interesați de sectorul agricol reprezintă o problemă din ce în ce mai mare în județul Iași. Tinerii aleg să lucreze în străinătate atât în agricultură cât și în alte domenii, numai să primească mai mulți bani. Cel puțin aceasta este principalul argument pe care îl au. 

La nivelul județului Iaşi, în acest an, din cei 20.025 fermieri care au depus cerere pentru a primi subvenţii pe suprafaţa agricolă lucrată, doar 2.811 au mai puţin de 40 de ani. Asta reiese din datele publicate de APIA Iași. 

Dacă analizăm vârsta celor care mai lucrează în agricultură, cei mai mulţi muncitori – 4.596, au între 60 şi 70 de ani, 5.062 au peste 70 de ani, iar 106 dintre aceştia au depăşit chiar vârsta de 90 de ani, conform statisticilor de la Direcția Județeană de Statistică.

Totodată, la o analiză din Regiunea de Nord Est reiese că cei mai puţini solicitanţi de subvenţii pe suprafaţă se regăsesc la Bacău – 17.098 fermieri, Vaslui – 18.539, Iaşi – 20.025, Neamţ – 24.343, iar cei mai mulţi la Suceava – 45.712.

Tot de la Direcția Județeană de Statistică Iași am aflat că cei mai mulţi dintre vârstnicii care lucrează în agricultură se regăsesc în judeţele Suceava (397), Botoşani (188) şi Neamţ (168). Mai mult, numărul tinerilor până în 20 de ani care lucrează pământul în cele şase judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est este de doar 273 de muncitori. Asta înseamnă că agricultura din zona Moldovei se bazează acum, în proporţie de peste 50 la sută, pe pensionari.

La nivelul județului, cei mai mulţi dintre fermierii muncitori au vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani, iar trei persoane fizice lucrează peste 4 la sută din suprafaţa agricolă a judeţului.

Corespondent AGRO TV Iași: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole