20 mai 2022 - 06:32

Semnal de ALARMĂ! Fermieri români, în pericol să fie EXECUTAȚI

Fermierii români din zona Moldovei trec prin clipe grele în aceste momente! Dacă în restul țării, ploile din ultima vreme au mai acoperit din necesarul de apă pentru culturile actuale, fermierii moldoveni se află în mare dificultate în continuare.

Fermierul Florin Platon din județul Vaslui a dialogat cu realizatorul Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport” și a explicat situația actuală din zona Moldovei. Potrivit lui, mulți fermieri întorc culturile de toamnă, însă fără un miracol, mulți dintre ei vor ajunge în pragul falimentului.

”Din septembrie anul trecut și până astăzi, n-au căzut mai mult de 150 de litri de apă în zona în care ne aflăm noi. Asta spune totul. Nu se poate întreține o cultură de orice ar fi ea cu o asemenea cantitate de apă. E secetă mare.

Ce ne deranjează pe noi, cei care suntem afectați aici, este faptul că nu s-a modificat legea calamităților naturale și a forței majore, cu care se bate apa-n piuă de doi ani de zile. O să fie din nou fermieri executați, o să fie din nou executări, ca de obicei în România. Este un dezastru la nivel local. Sunt zone unde chiar dacă a plouat în ultimele două săptămâni, asta nu ne dă nicio garanție că culturile de primăvară pot să supraviețuiască până la următoarele ploi. Grâul s-a ”păcălit” la o ploaie de câțiva litri, a încolțit, a răsărit un pic, s-a uscat, a mai răsărit un pic, iar s-a uscat și tot așa. Rapiță nu am semănat, pentru că știam că nu va avea apă ca să răsară, am renunțat și la orz. Ne temem foarte mult.

Ne punem speranța în domnul ministru, așa cum a promis că o să trimită avioanele care să stimuleze ploile artificiale în caz că avem plafon de nori cu apă. Ne rugăm la Dumnezeu să ne dea sănătate, ca să le putem face pe toate”, a precizat Florin Platon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.