Ajutorul de minimis pentru LEGUME – APIA și DAJ încep controalele pe teren

Se apropie perioada de valorificare a producției pentru fermierii care au accesat ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate. Potrivit Hotărârii de Guvern care reglementează programul, valorificarea producției se face în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie, iar controalele pe teren realizate de reprezentanții APIA și DAJ încep cu 10 zile mai devreme.

Astfel, pentru verificarea schemei de ajutor de minimis, după depunerea notificării cu 10 zile calendaristice înainte de începerea valorificării producției, APIA efectuează verificări pe teren privind existența suprafețelor și a culturilor declarate, iar reprezentanții Direcțiilor Agricole Județene realizează evaluarea producției de legume înainte de recoltare.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermierul Ion Păunel, care a explicat pentru beneficiarii ajutorului de minimis tot ce trebuie să știe în privința acestei etape de control pe teren.

”În câteva zile va începe controlul pe teren pentru ajutorul de minimis pentru cultivatorii de legume în spații protejate; acesta s-a mutat cu buget cu tot pentru ciclul II, deci a rămas în continuare ca valorificarea producției să fie în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie, iar fermierul are obligativitatea de a întocmi o cerere pe care trebuie să o depună la centrul local APIA cu 10 zile înainte de recoltare.

Controlul se va face o singură dată, cu un reprezentat de la APIA și un reprezentant de la DAJ. Reprezentanții APIA vin pentru localizarea exactă a solarului și pentru a măsura suprafața, iar experții DAJ vor veni pentru a vedea în ce stadiu se află cultura și potențialul de cultură, pentru că așa cum știu și beneficiarii, noi trebuie să vindem anumite cantități pe 1.000 mp. Dacă fermierii știu că nu au culturile așa cum trebuie sau nu sunt în faza de recoltare, nu trebuie să grăbească lucrurile. Sunt angajați ai statului care vin și verifică, dar ei pot reveni dacă în acea perioadă când fermierul i-a chemat nu are de recoltat sau nu evaluează că vor avea de recoltat. E bine de știut pentru toți fermierii că mai bine mai așteaptă o zi, două. Controalele vor începe cu 10 zile înainte de perioada de recoltare, deci undeva din 22-23 octombrie.

Aș vrea să mai specific pentru angajații DAJ și APIA că ciclul II de producție nu înseamnă doar legumele cultivate în ciclul II. Ciclul II de producție înseamnă toate legumele care au fost cultivate pe ciclu prelungit și legume de toamnă. Anul acesta avem și ardei kapia și adrei gras; acest ardei, ca idee, nu se plantează după data de 15 iulie, dar cu hibrizii performanți pe care îi folosim și tehnologia pe care o aplicăm, cultura se poate duce până în luna decembrie.

Important de știut este că programul continuă, este aprobat, avem bugetul care este, se desfășoară conform Hotărârii de Guvern. Fermierii au obligația cu 10 zile înainte de recoltare să anunțe APIA, iar APIA ia legătura cu reprezentantul DAJ și va face deplasarea în teritoriu”, a precizat Ion Păunel.

De asemenea, reamintim că documentele care atestă valorificarea producției și registrul de evidență a tratamentelor vizat de către autoritatea fitosanitară vor fi depuse până la data de 3 decembrie 2021, inclusiv.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole