Ajutor pentru tinerii care vor sa crească vaci de lapte

68

vacilapteAPDRP ar putea majora, începând cu anul viitor, suma acordată tinerilor care vor să îşi deschidă o afacere în mediul rural până la 70.000 de euro, a spus Nicolae Popa, director general adjunct Implementare Tehnică în cadrul instituţiei.

“Avem în vedere alocarea a 70.000 de euro pentru fiecare tânăr care vrea să se instaleze în mediul rural şi vor să îşi deschidă o afacere de durată, o afacere pentru sute de ani de acum încolo. Nu cred că suma acordată până acum, de 40.000 de euro, este suficientă pentru a porni o afacere în prezent”, a declarant Nicolae Popa, în cadrul conferinţei “Agricultura, la startul marelui boom?”.

APDRP a contractat 76% din cele 8,1 mld. euro acordate de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea rurală în perioada 2007-2013, şi a realizat plati directe de 5,2 mld. euro (53% din total), informează Wall Street.

În schimb, Valeriu Steriu, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii, susţine că tinerii nu se mai orientează către deschiderea de ferme de vite, optând pentru producţia vegetală.

“Din 2007 au fost alocaţi mai mulţi bani pentru creşterea de vite, însă scăderea numărului de capete a continuat. Unul dintre motive este că proprietarul trebuie să fie prezent zi de zi în ferma. Tinerii nu au nicio dorinţa de a sta într-o fermă de vaci, mai degrabă merg spre sectorul vegetal. La noi scade şi şeptelul şi producţia de carne şi lapte. Creşterea numărului de ferme nu reprezintă o soluţie, ci creşterea numărului de capete”, a subliniat Steriu.

Potrivit datelor Euromonitor, România deţine cea mai mică concentraţie de vaci pentru lapte per exploataţie agricolă din Uniunea Europeană (trei vaci de lapte per exploataţie), în timp ce în Bulgaria media este de 5 capete pentru o fermă. Cele mai mari concentrării se găsesc în Danemarca (141 de vaci de lapte per fermă), Marea Britanie (122) şi Cipru (111).

În 2011, populaţia de bovine din UE era de 86,2 milioane de capete, în timp ce vacile pentru lapte reprezentau 27% din total. În ultimii zece ani cele mai mari scăderi în numărul de bovine s-au înregistrat în România (32%) şi Slovacia (25%).

Potrivit datelor casei de avocatură Ionescu şi Sava, România este statul european cu cel mai mare număr de ferme. Astfel, ţara noastră deţine 32% din numărul total de ferme din UE. Cu toate acestea, din cele 3.859.040 de ferme din România, aproape 3,6 mil. (peste 93%) exploatează mai puţin de 5 ha.  (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise