Ajutor de minimis în valoare de 15 lei pentru fiecare familie de albine

Platforma Apicolă Băneasa găzduiește în acest sfârșit de săptămână Târgul Național al Mierii.
bees-1578726_1280
Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România, a anunțat astăzi că în acest an, din cauza condițiile meteorologice nefavorabile, producția de miere va fi cu 50% mai mică decât în mod obișnuit. În aceste condiții, fiecare apicultor va încasă un ajutor de minimis în valoare de 15 lei pentru fiecare familie de albine pe care o deține.
„Acest ajutor de minimis de 15 lei pe familia de albine promis de Ministerul Agriculturii ne va ajută să ne putem păstra numărul de familii de albine și pentru a le putea hrăni deoarece am fost afectați la principalele culesuri, la rapită, salcâm și floarea soarelui. Avem promisiunea că săptămana viitoare va ieși o Hotărare de Guvern privind ajutorul de 15 lei pe familia de albine, în condițiile în care noi am cheltuit anul acesta în jur de 250 de lei pe familie. E un lucru înțelept că ministerul a găsit înțelegerea de a ne spijini, chiar dacă nu ne putem acoperi cheltuielile pe care le-am făcut, este un semnal că apicultură este recunoscută și avem un sprijin din partea statului român”, a spus Fetea.
Șeful apicultorilor din țara noastră spune că în acest an costurile cu întreținerea unei familii de albine sunt cu 50-60 de lei mai mare față de 2015. „Din calculele noastre, în fiecare an noi cheltuim în medie pe o familie de albine în jur de 200 de lei, și aici intră schimbul ramelor, mătcilor, fagurelui, tratamente și nu vorbim de muncă noastră pe care nu o cuantificăm niciodată. În schimb, anul acesta am cheltuit 250 de lei, chiar 260 de lei, în medie. Aceste sume în plus au apărut în condițiile în care am fost obligați să dăm hrană albinelor, siropuri, dar din păcate nu recuperăm prin producția realizată decât 40-45%. Primim acești 15 lei și asta inseamnă că mai recuperăm pană la 50 — 55%. Din păcate noi depindem mult de natură, pentru că albină nu poate să iasă la zbor pe vânt, pe frig și ploaie și să mai facă și producție. Din ceea ce am observat, totul se intamplă ciclic: din trei ani avem unul bun sau bunicel și doi nu din punct de vedere al producției”, a explicat șeful ACA.
Bucureștenii sunt așteptați în acest weekend la ediția de toamnă a Târgului Național al Mierii, eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România (ACA) pe platformă apicolă Băneasa.
Cei peste 100 de expozanți vor fi prezenți cu miere, produse apicole obținute direct din stupină precum și cu suplimente nutritive, medicamente, cosmetice etc. Organizatorii susțin că prețurile sunt similarea cu cele din ediția de primăvară din acest an dar și fată de cea din toamnă anului trecut.
România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, și deține un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine.
ACA este o asociație infiintată în 1958, singură cu acoperire natională, care are 40 de filiale județene și societăti comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele și materialul genetic necesar.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.