Ajunul Crăciunului – obiceiuri şi tradiţii românești

colindatorisd

Folclorul românesc a păstrat o mulţime de obiceiuri şi tradiţii pentru perioada sărbătorilor religioase, iar cele din ajun de Crăciun uimesc prin varietatea şi complexitatea lor.

Ce spune tradiţia populară despre ziua de Ajun

În tradiţia noastră populară, ajunul Crăciunului reprezintă sărbătoarea de sfârşit de an, patronată de moş Ajun.

Tradiţia spune că moş Ajun este fratele geamăn al lui moş Crăciun, iar Maica Domnului l-a rugat iniţial pe el să îi ofere ajutorul înainte de a naşte. Pentru că s-a considerat prea sărac, moş Ajun a trimis-o pe Fecioara Sfântă la casa fratelui său – moş Crăciun, unde i s-a oferit găzduire într-un staul.

Obiceiuri păstrate de poporul roman în noaptea de Ajun

În noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau pe aşternut de fân, deoarece, după cum spun bătrânii, în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care a fost născut în iesle.

Cei care îşi doresc bunăstare pentru gospodăria lor, îşi vor strânge toate obiectele împrumutate altora de-a lungul anului, astfel încât ziua de sărbătoare să-i găsească cu toate lucrurile în gospodăria lor.Tot acum, cerurile se deschid, însă minunea poate fi văzută doar de oamenii cu credinţă, buni la suflet.

În Ajun, crescătorii de albine nu au voie să dea nimic din casă, pentru că albinelor să le meargă bine şi să nu se piardă.

Tot acum este momentul în care copiii merg la colindat şi vestesc Naşterea Mântuitorului, iar pentru această sarcină sunt răsplătiţi cu mere, covrigi sau bani. În anumite sate româneşti, există obiceiul ca persoana cea mai vârstnică din familie să arunce în fata colindătorilor boabe de grâu şi de porumb. Astfel, dacă boabele peste care au trecut colindătorii vor fi date găinilor, acestea vor avea spor la ouat.

Tot în ajun de Crăciun, copiii trebuie să mănânce bostan, pentru a fi sănătoşi şi voioşi tot anul următor.

Fetele nemăritate îşi pot vedea în această zi ursitul, dacă ţin post negru şi lasă peste noapte afară câteva feluri de mâncare negustate, pentru alesul inimii lor. Tradiţia spune că ursitul va veni să guste din mâncarea pregătită, iar fata îl va putea vedea. (Sursa: imparte.ro)