Ai probleme cu somnul din pricina căldurii? Ceaiul de păducel te ajută să adormi

8

Căldura sau oboseala te împiedică să dormi? Nu lua somnifere, fiindcă pot crea dependenţă. Aminteşte-ţi că există o mulţime de plante care sunt excelente remedii împotriva nopţilor albe. Specialistul ziarului Libertatea, dr. Cristina Bălănescu, te invită să ţii cont de sfaturile noastre, înainte de a adormi. Dacă totuşi suferi de insomnie gravă, mergi la doctor!

 

“Nu am închis ochii toată noaptea”, “Am avut o noapte de coşmar”, ţi s-a întâmplat şi ţie să faci astfel de afirmaţii. În ultima vreme, din pricina caniculei, din ce în ce mai des. Nu te grăbi să mergi la farmacie pentru a-ţi lua somnifere. Pot crea dependenţă şi au, de obicei, efecte secundare. Aminteşte- ţi câte plante binefăcătoarete pot ajuta. Ele sunt inofensive pentru sănătate, dar efectele lor nu apar decât după treipatru zile de la folosire. Iată care sunt cele mai utilizate plante cu efect de somnifer.

Păducelul

Prin conţinutul său bogat în flavonoide (ca şi strugurii), păducelul are virtuţi antioxidante şi ajută la scăderea colesterolului. Este antispasmodic, calmant şi ameliorează ritmul cardiac. Are o acţiune sedativă, deci este propice somnului.

Cum se utilizează. O linguriţă de flori de păducel se infuzează timp de 10 minute într-o cană cu apă clocotită. Se beau trei pahare pe zi, cu 15 minute înainte de masă.

Teiul

Deja cunoscute şi folosite de multă vreme, florile de tei destind, calmează şi favorizează apariţia somnului. Se folosesc şi când eşti răcit(ă), deoarece calmează durerile în gât sau musculare.

Cum se utilizează. Pune 3-5 flori de tei într-o cană cu apă clocotită şi lasă-le 5 minute. Strecoară şi bea două-trei ceaiuri pe zi pe o perioadă de maximum 28 de zile.

Floarea pasiunii

În mod tradiţional se foloseşte împotriva depresiei şi a insomniei. Induce un somn reparator şi facilitează adormirea.

Cum se utilizează. Dintr-o lingură de plantă la o ceaşcă de apă se face un decoct timp de două minute. Se bea călduţ, seara.

Valeriana

În timpul Evului Mediu, valeriana era planta care vindeca orice problemă. Azi este folosită împotriva nervozităţii, a stresului, pentru destinderea organismului şi îmbunăţirea somnului.

Cum se utilizează. Se face un decoct de 3-4 minute dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă. Se bea o cană cu o jumătate de oră înainte de culcare.

Infuzie sau decoct?

Pentru a face o infuzie e suficient să adaugi planta după ce a fiert apa şi să o laşi câteva minute, apoi o strecori. Dacă planta este mai fragilă sau foarte aromată, se preferă infuzia. Decoctul se obţine prin adăugarea plantei în apă rece şi fierbere. Acest mod de preparare este mai eficace, deoarece astfel se extrag toate principiile active ale plantelor.

 
Citește și

Cmentariile sunt închise