Agroproiecte de succes: Ferma ecologică de la Ţopa

La omul care este harnic, totdeauna este praznic, spunea Anton Pann în Povestea vorbii.  Şi avea dreptate, pe undeva, după cum se poate vedea şi în ferma familiei Cişmaş, din comuna Ţopa, de lângă Sighişoara. Un loc în care fiecare zi pare a fi una specială, de sărbătoare.
Tincuţa şi Dan au o fermă de 45 de hectare, 100% ecologică, în care substanţele chimice nu au ce căuta. Aici ei produc brânzeturi, din laptele vacilor pe care le cresc, ceaiuri, din fauna spontană din zonă dar şi din plantele culese din grădina lor, gemuri şi conserve, din legumele, fructele şi trandafirii cultivaţi.
Produsele bio provenite din ferma familiei Cişmaş se vând foarte bine printr-un magazin cu produse tradiţionale din Sibiu, iar unele ajung şi pe mesele străinilor, care sunt foarte interesaţi de tot ceea ce este ecologic. Fără îndoială, afacerea soţilor Cişmaş merge şi nu oricum, ci foarte bine.
Care este secretul lor? Că au din fiecare, cât puţin.  Sau puţin mai mult…Au câteva vaci, dar au şi o cultură de trandafiri, şi solarii, şi un uscător pentru plantele medicinale…şi multe altele. Că găsesc în fiecare an câte ceva nou şi că mereu îşi îmunătăţesc oferta. Anul acesta, de exemplu, i-am găsit ocupându-se de răsaduri de legume tradiţionale pe care să le dea altor oameni dornici şi ei să înceapă o afacere  în domeniu.
Mai multe pe:

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole