Agroproiecte de succes: Creșterea rațelor Pekin măcăne a profit

ratelepekCreșterea rațelor și a gâștelor este o idee de afacere care ar putea aduce venituri frumușele într-o gospodărie de la țară. În timp ce în alte țări din regiune, așa cum sunt Bulgaria sau Ungaria, creșterea acestor păsări în regim intensiv a devenit o mică industrie cu desfacere la export, la noi, creșterea rațelor și gâștelor încă face pași timizi pentru a-și găsi o piață, iar cei care au investit într-o astfel de fermă recunosc că se poate face profit, însă doar dacă dispui de o clientelă fidelă.

În apropiere de București, la Frumușani, Florentina Sandu s-a gândit, în primăvara acestui an, să investească în creșterea rațelor din rasa Pekin. Carnea lor, apreciată ca o delicatesă internațională, alături de ficatul de rață, i s-au părut rețeta pentru un business profitabil în agricultură. Un element pe care l-a luat în calcul a fost, încă de la început, faptul că pe piața românească nu există mari crescători de rațe de carne, deci concurența nu este mare.

”În curtea casei noastre făcusem un heleșteu pentru pești, dar nu știm ce s-a întâmplat dar ne-am trezit fără pești. Pe urmă, acum un an, ne-au spus niște prieteni de rațe, spuneau că ei au crescut și li s-au trecut foarte bine și că nu au avut atâtea rațe câte li s-au cerut. Așa am început și noi să creștem rație: am cumpărat 120 de boboci de rață și, având deja heleșteul, am redus la minimum investiția. Îmi amintesc că ne-a costat 5 lei pentru fiecare boboc”, a povestit Florentina Sandu cum a început ferma de rațe de lângă Capitală.

În ciuda așteptărilor foarte mari, ținta de profit s-a dovedit mai greu de atins decât se așteptau crescătorii. Dacă în multe țări, creșterea rațelor Pekin este o afacere de succes, în România nu există o piață largă pentru această carne, iar prețul piperat îi face pe mulți consumatori să dea înapoi. (Integral pe agrointel.ro)