Agroproiect: Provocări și idei logistice inteligente pentru a conecta producători și consumatori

54

Un grup de cinci fermieri din Belgia au găsit un mod inteligent de a realiza transportul produselor proaspete clienţilor din regiune. În 2013 au găsit oamenii perfecţi: Dorien Goris,şi fratele ei Geert. Au lansat o companie de transport independent, numit Distrego pentru ai ajută pe fermierii cu transportul produselor. Mai mult decât atât, firma de transport preia activităţile obositoare pentru fermieri precum birocraţia, trimiterea liste de preţuri, preluarea comenzilor, ambalarea, facturarea şi alte activităţi asociate distribuţiei de produse agroalimentare.

Centrul de asistenţă flamand pentru inovare agricolă şi dezvoltare rurală (Innovatiesteunpunt), a asistat asocierea dintre DistriKempen (grupul celor 5 fermieri belgieni) şi Distrego (firma de transport a fraţilor Goris) arătând beneficiile, susţinând dezvoltarea unui model de afaceri şi crearea unei platforme de comunicare simple, eficiente şi ieftine cuconsumatorii.

Provocările logistice şi de distribuţie pentru micii fermieri

Fermierii de la DistriKempen vând direct produsele consumatorilor. Acestea sunt exemple de „lanţuri scurte de aprovizionare”. Termenul acoperă o gama variată de vânzări directe: devânzare la poartă fermei, la pieţe agricole şi agroalimentare, prin internet, etc.  Lanţurile scurte de aprovizionare sunt caracterizate prin contact personal între agricultor şi client şi promovează şi valori produsele alimentare proaspete şi produse la nivel local. Pentru micii producători, logistică transportului poate fi complicată şi costisitoare.

Cooperarea a fost cheia economisirii banilor şi reducerii deşeurilor alimentare

Distrikempen şi Distrego împreună reprezintă o platforma logistică, în care intră, printr-un acord de colaborare, fermierii din regiune, pentru a-şi asigura împreună fluxul distribuţiei alimentelor. Într-un mod structurat, toate comenzile sunt consolidate, trimise individual fermelor, preparate, colectate, ridicate şi livrate clientului final dinregiune. Fluxurile administrative şi financiare ale agricultorilor din grup sunt, de asemenea consolidate.

Sistemul funcţionează în mod durabil, pentru atât etapă de colectare cât şi etapă de livrare sunt rezolvate în acelaşi timp, reducând astfel kilometri, stocuri şi riscuri. Risipăde alimente prin acest tip de distribuţie este redusă aproape la zero. Toate lucrările sunt gestionate de Distrego, un distribuitor independent, care lucrează exclusiv pentru ei pentru un procentaj fix din profit.

Iniţiativa DistriKempen şi Distrego a necesitat cooperarea între agricultori, dar, de asemenea, şi un pic de ajutor din afară. Patrick Pasgang de la Innovatiesteunpunt, Centrul deasistenţă flamand pentru inovare agricolă şi dezvoltare rurală, declara: “Pe lângă rolul pe care l-a avut centrul nostru în această iniţiativa, am cooperat deasemenea bine cu RURANTcare susţine meşteşugurile locale şi spiritul antreprenorial. Specialişti în modelele de cooperare de la firma Coopburo au ajutat cu aspectele legale. VIL este o organizaţiespecializată în probleme logistice care a realizat un studiu pe traseul logistic individual al fiecărui fermier, arătând cât de mulţi kilometri s-au condus şi care au fost lucrărileneeconomice din activitatea fermelor lor. Acest studiu a fost o adevărată revelaţie pentru cei mai mulţi dintre ei.” (Integral pe gazetadeagricultura.info)

Citește și

Cmentariile sunt închise