Agroproiect de succes: Doi fraţi din Constanţa au dat fotbalul pe legumicultură

61

sera_mareDoi fraţi din comuna Nicolae Bălcescu, din judeţul Constanţa, au lăsat mingea de fotbal și au pornit o afacere în domeniul legumiculturii. Au ales să-și investească banii într-o seră de ultimă generaţie cu încălzire din surse regenerabile unde cultivă tomate, iar acum sunt furnizorii unor mari lanţuri de supermarketuri.

Cei doi frați, Ștefan și Andrei Ianţoc, au o afacere de succes în Agricultură. Totul a începu când cei doi, deşi nu ştiau prea multe despre acest domeniu, s-au înscris la cursuri de agronomie organizate de Camera Agricolă.

Astfel au învățat ce înseamnă legumicultura.Apoi și-au căutat furnizori de răsaduri, s-au interesat care este modelul de seră care îi avantajează cel mai mult și anul trecut au pornit la treabă.

Cu o investiție totală de 1,5 milioane euro au ridicat o seră de ultimă generație pentru o cultură hidroponică de roșii ce se întinde pe o suprafață de 8.600 mp. Nu a fost ușor, 55% din sumă a fost asigurată din fonduri europene, însă pentru cofinanțarea de 45% au trebuit să pună 50.000 de euro, bani strânși în timp de familie, la care au adăugat un credit bancar.

Proiectul a inclus și două anexe de câte 300 mp reprezentând o cameră tehnică și un depozit. Când vine vorba de dotări Ștefan spune mândru că „sera este dotată cu tot ce ar trebui să aibă o seră modernă. Am ales un model spaniol, cu folie dublă gonflabilă (aerul cald pe timp de iarnă umflă folia și menține căldura, un avantaj față de serele cu sticlă. Avem un ecran termic care iarna menține căldura, iar vara este folosit pentru umbrire, ventilatoare pentru mișcarea aerului. Iarna folosim pentru încălzire două centrale pe biomasă cu peleți realizați din coji de floarea-soarelui“.

Răsad grecesc din sămânță olandeză

Despre tehnologia aplicată ne-a vorbit Evelina Ianțoc, soția lui Ștefan, biolog de meserie: „Vorbim de o cultură hidroponică, plantele nu cresc în pământ, ci în saltele cu vată minerală, iar sistemul de fertirigare este unul complex, asigurând necesarul de micro-macro și ultramicro elemente prin niște pipete situate la baza plantei. O saltea are un metru, iar pe această saltea punem două plante cu două vârfuri, adică patru plante. La fiecare 4 plante, după un anumit timp li se mai lasă un copil pentru a avea o densitate mai mare și deci o producție mai mare.“ Pentru combaterea bolilor și dăunătorilor biologul familiei a ales varianta biologică. „Am adus prădătorii naturali ai dăunătorilor pentru că am preferat să nu dăm cu chimicale, doar noi suntem primii consumatori. Am avut probleme cu musculița albă, dar am făcut două lansări de Macrolofus, i-am crescut, i-am înmulțit, iar acum așteptăm efectele. Încă nu am scăpat, pentru că musculița albă se dezvoltă mai repede decât Macrolofusul, dar suntem mulțumiți. Polenizarea se face tot biolobic, cu ajutorul bondarilor. Știm că se poate face și cu ajutorul unor vibratoare de polen, însă nu este eficient“, susține Evelina Ianțoc. După lungi căutări pe la diverși furnizori, tinerii între­prinzători au ales un soi de roșii european. „Sămânța este adusă din Olanda, însă răsadul este făcut în Grecia, fiind vorba de un altoi cu portaltoi Endaver cu Emperador, care asigură o producție foarte bună“, ne asigură Andrei Ianțoc. (Integral pe agro-bussines.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise