23 octombrie 2021 - 11:42

Agroproiect de succes: Cultura de legume în miniatură, de la Gorgota

planta_nouCristian Tudor a pus bazele unei afaceri rare în România: cultivarea plantelor comestibile (legume) în miniatură. Denumirea asimilată este „microgreens“ (microplante, microverdețuri), termen care dă și numele fermei de la Gorgota-Prahova. Faptul că a pășit într-un segment neexperimentat îl avantajează, în clipa de față nefiind concurență pe piață. Există însă și reversul, cel al unui tip de consumator neobișnuit cu bucătăria fină sau nu foarte determinat să consume plăntuțele pentru propria sănătate. Se înțelege de la sine că, fiind vorba și despre utilizarea legumelor sau plantelor aromatice ca remedii naturiste, cultura este sută la sută bio. Acest lucru reprezintă din nou un avantaj deoarece, în rest, producătorii de miniplante la scară industrială din alte state folosesc tratamente și îngrășăminte care scot pro­dusul din zona ecologică.

Microgreens sunt legume / soiuri special create consumate în faza de cotiledon. În SUA acest concept a apărut în 1980 strict pentru delicatețurile maeștrilor bucătari, producția la scară largă datează din 1990, iar la începutul anului 2002 s-a trecut la comercializarea microplantelor vii. Bucătăria de lux din România a folosit microverdețuri importate. În cultură ele au fost introduse de puțină vreme.

Istoria microverdețurilor de la Gorgota

Fondatorul Microgreens România este absolvent al Facultății de Horticultură al USAMV București, promoția 2013. Legumicultura a descoperit-o în facultate și s-ar putea spune, după ce a lansat pe piață originalele sale miniplante, că l-a și cucerit. Ferma pe care tânărul a înființat-o la Gorgota este o mică afacere de familie unde lucrează Cristian Tudor, sora, mama, tatăl și încă patru persoane. Cum i-a venit ideea unei astfel de business rar? „N-a fost un lucru planificat. Pur și simplu, în timp ce lucram la o companie din Grecia, producătoare de răsaduri altoite, la un moment dat mă documentam pe un portal din Florida despre o boală nouă a pepenelui apărută în România și am văzut în subsolul paginii un articol referitor la microgreens. Am citit, am studiat și, a doua zi, cultivam deja pe un balcon din Drumul Taberei microplante. Ușor-ușor am început să testăm culturile. Aveam acasă un solar vechi, am defrișat tomatele și castraveții, iar mama mea, care m-a ajutat de la bun început, s-a ocupat de toate aceste experimente. La vremea aceea încă îmi păstrasem serviciul, deci n-aveam la dispoziție prea mult timp liber. Am testat diverse legume, soiuri, apoi am început să le cultivăm și am mers cu ele la potențiali clienți din rețeaua HoReCa (acronim pentru hoteluri, restaurante, cafenele). M-am orientat spre bucătăria de lux, spre persoane cu notorietate în domeniu și, când m-au văzut, au exclamat ceva de genul «o, Sakura mix», aceasta fiind denumirea produsului importat de ei din Olanda, iar când au auzit că-s microgreens din Gorgota-România, m-au trecut în lista lor de furnizori.“

O investiție deschisă cu 30.000 de euro și ceva risc

Munca nu a fost simplă. Ing. Cristian Tudor și familia sa au făcut experimente timp de șapte luni, au investit bani, timp, muncă fără să obțină mare lucru în schimb. Au mers în zeci, sute de locuri cu mostre până când au găsit/creat o rețea de clienți, au testat tehnologii, soiuri, substraturi, condiții de creștere, au căutat furnizori de materiale. Apoi, când toate lucrurile s-au legat, au amenajat un spațiu protejat special pentru microplante: „Am făcut atunci zeci de calcule, să luăm varianta cea mai ieftină. Noi n-aveam bani, ne-am împrumutat, am obținut destul de greu creditele, fiind băncile nu erau foarte deschise pentru cineva aflat în primul an de job de după absolvirea facultății. Cu totul, adică solar, dotări interioare (mese, instalație de încălzire, irigare) și primele inputuri de producție, am investit 30.000 de euro. A fost un risc pe care ni l-am asumat cu toții!“ (Integral pe agro-business.ro)