20 octombrie 2021 - 23:39

Agroproiect de succes: Business-ul cu mere, revitalizat de Hortipomicola Reghin

Şapte cultivatori de mere din zona municipiului Reghin şi-au unit forţele şi au înfiinţat Grupul de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin. Noua formă de asociere a beneficiat de o finanţare europeană în valoare de 1,4 milioane euro şi are menirea de a asigura condiţii excelente de depozitare a producţiei de mere, precum şi vânzarea acesteia la preţuri avantajoase.

Conştienţi că o formă de asociere le-ar facilita activitatea şi în acelaşi timp le-ar creşte considerabil şansele de consolidare ale business-urilor, cei şapte producători de mere au decis să înfiinţeze Grupul de Producători Agricoli Hortipomicola Reghin, de administrarea căruia se ocupă Dumitru Ormenişan, Vasile Hanganu şi Ioan Ormenişan. „Timp de cinci ani a trebuit să implementăm programul de recunoaştere a Grupului de Producători Hortipomicola din Reghin. Am fost recunoscuţi ca organizaţie, ceea ce e o realizare destul de importantă pentru noi, ca producători de fructe. Ne-am unit, am învăţat să vindem împreună. Acest grup presupune ca producţia să fie păstrată în comun şi vândută în comun, nu individual. A durat cinci ani, nu a fost uşor, iar eforturile financiare au considerabile, iar posibilităţile noastre de negociere cu partenerii noştri s-au schimbat mult în bine. Acum discută un singur vânzător, nu mai negociem pe rând, nu plătim taxa de raft de mai multe ori şi avem cantităţi mari. Un alt atu în negocierile cu clienţii noştri este calitatea la livrare, iar preţurile sunt negociate în funcţie de categorii şi cantităţi.  Putem astfel negocia cu cumpărăturii, cu marile magazine şi supermarketurile. Vindem la Selgros, Metro şi Auchan”, a declarat Dumitru Ormenişan. „Asociaţia reuneşte doar producători de mere şi toată producţia se livrează doar prin asociaţie. Înainte fiecare îşi valorifica individual producţia, acum acest lucru se face prin intermediul asociaţiei, şi chiar dacă avem 20% dreptul să vindem în nume propriu, fiecare pe firma respectivă, pe firma lui, vindem 100% prin asociaţie”, a adăugat Vasile Hanganu.

Graţie unei finanţări europene, condiţiile de sortare şi stocare a merelor sunt excelente, iar tehnologiile utilizate sunt de ultimă generaţie. „Avem depozit propriu, în Reghin, modernizat, în care fructele sunt păstrate în condiţii excelente. Pe lângă umiditate, controlăm temparatura şi nivelul de oxigen şi azot, ceea ce este o performanţă. Deţinem utilaje speciale, iar încăperile în care se controlează oxigenul trebuie să fie izolate perfect. De la 21 la 1-1,5 sau 2%, ceea ce ne permite să păstrăm fructele şi un an”, a menţionat Dumitru Ormenişan. „Deţinem tehnologie de ultimă generaţie în domeniul de depozitare a fructelor şi de control al oxigenului, denumită ULO. De asemenea, avem şi o linie performantă de spălare, sortare şi calibrare a fructelor, pe 24 de categorii. Nu e cazul la noi, dar aceasta e posibilitatea noastră maximă, opt calibre, pe trei culori, în total 24 de categorii. Noi mergem pe două-trei categorii”, a completat Vasile Hanganu.

Referindu-se la proiectele de viitor ale Grupului, cei doi administratori au subliniat că cei şapte producători pe care îi reprezintă sunt interesaţi de replantări şi de modernizarea plantaţiilor pe care le deţin. (zi-de-zi.ro)