AgroMeteo Weekend: Vreme calda, izolat CANICULARA. Vezi starea de vegetatie a culturilor agricole

Caracteristici meteorologice, 25 – 27 Iulie 2020
Vremea va fi caldã, cãlduroasã în orele amiezii pe arii extinse în regiunile extracarpatice, izolat canicularã în Lunca Dunãrii, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele de confort termic temperaturã-umezealã va atinge pragul critic de 80 de unitãţi.

Potrivit ANM, temperatura medie diurnã a aerului se va încadra între 17…29°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 24…34°C, în aproape toatã ţara.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 9…23°C, în cea mai mare parte a ţãrii.

Agrometeo: Regimul pluviometric
În Banat, Oltenia, Crişana, Maramureş, Transilvania, nord-vestul Munteniei şi al Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosfericã accentuatã ce se va manifesta prin înnorãri temporare, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului, vijelii şi grindinã. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantitãţi de apã ce vor depãşi 25…30 l/mp şi pe arii restranse 40…60 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice
Pe profilul de sol 0-100 cm, rezerva de umiditate în cultura de porumb neirigat, va prezenta valori satisfãcãtoare, apropiate de optim şi optime în Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, local în nordul şi vestul Moldovei, nordul, centrul, vestul şi izolat estul Munteniei, nordul Olteniei şi al Crişanei, nord-estul Banatului. Conţinutul de apã din sol se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) în Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Moldova, Oltenia şi Muntenia, nordul, nord-vestul şi vestul Banatului, vestul şi sudul Crişanei, centrul şi izolat sudul Transilvaniei.

Agrometeo: Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bunã aprovizionare cu apã a solului. De asemenea, în zonele afectate de seceta pedologicã, evoluţia fenologicã la speciile de prãşitoare va fi încetinitã, starea de vegetaţie a plantelor fiind medie şi slabã (deprecierea aparatului foliar prin îngãlbenire/uscare). Totodatã, în zilele cele mai calde, la culturile prãşitoare se va putea înregistra fenomenul de ofilire temporarã şi rãsucire a frunzelor în orele de amiazã, precum şi forţãri stadiale.
La grâul de toamnã va fi posibilã finalizarea lucrãrilor de recoltare, la nivelul întregii ţãri.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va parcurge fazele de înflorire şi maturitate în cearã (10-100%), cu o stare de vegetaţie a culturilor pe ansamblu bunã şi medie.
În funcţie de data semnatului şi precocitatea hibrizilor, porumbul se va afla la formarea paniculului (70-100%), înflorire-mãtãsire (20-100%), precum şi maturitate în lapte (10-80%), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bunã şi medie, respectiv medie şi slabã pe terenurile cu deficite de apã în sol. În semãnãturile efectuate în epoca optimã se va putea declanşa faza de maturitate în cearã (10-15%).
Sfeclã de zahãr va înregistra alungirea şi îngroşarea axei hipocotile (20-100%), izolat fiind posibil începutul acumulãrii zahãrului în rãdãcinã.
La cartoful pentru consum se vor semnala tuberizarea, înflorirea şi veştejirea vrejilor (10-100%), în toate bazinele de culturã.
Pomii fructiferi se vor afla în fazele de creştere şi coacere a rodului, precum şi acumularea zahãrului în fructe. De asemenea, la soiurile de sâmburoase (piersic, prun, mãr, pãr) se vor continua lucrãrile de recoltare.
În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge creşterea/dezvoltarea boabelor şi izolat acumularea zaharurilor, în special la soiurile timpurii de masã.
Condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfãşurãrii lucrãrilor agricole de sezon (recoltare, erbicidãri, tratamente fito-sanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arãturi, etc.) în aproape toatã ţara.

- Publicitate -

Agrometeo: RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
  • Efectuarea arãturilor în vederea însãmânţãrilor de toamnã;
  • Continuarea efectuãrii lucrãrilor de întreţinere la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dãunãtorilor, fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale);
  • Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologicã;

CITESTE SI: Problema fermierilor mici: NEGOCIEREA. Vand produse locale la preturi mici, iau inputuri la preturi mari. SOLUTIA

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole