AGROMETEO: Vezi ce efecte vor avea temperaturile scăzute din această perioadă asupra culturilor

27

porumbValorile de temperatură mai scăzute decât în mod obișnuit înregistrate în această perioadă, în zonele depresionare, vor determina o încetinire a ritmurilor de vegetație, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru intervalul 14-20 octombrie, publicată de Administrația Națională de Meteorologie /ANM/.

Potrivit specialiștilor, pe durata următoarei săptămâni de prognoză, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 și 17 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a regiunilor agricole, în timp ce media diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 7 și 18 grade Celsius, favorabilă desfășurării proceselor de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă semănate până în prezent.

Din punct de vedere agrometeorologic, estimările ANM relevă faptul că rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în aproape toată țara, cu excepția unor suprafețe agricole din nordul și estul Moldovei, centrul și sud-estul Dobrogei, precum și estul Munteniei, unde se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată și puternică.

În acest context, procesele de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu), precum și cele de maturare la speciile pomi-viticole se vor desfășura pe ansamblu normal, în aproape toată țara. Totodată, menținerea temperaturilor din aer și sol mai scăzute decât în mod obișnuit din zonele depresionare vor determina o încetinire a ritmurilor de vegetație.

Orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-100%) și apariția primelor frunze (10-50%),iar la rapiță se vor continua germinarea-răsărirea (10-100%) și formarea primelor frunze (4-8 frunze), cu o stare de vegetație a culturilor în general medie și bună.

Totodată, porumbul ajuns la maturitatea tehnologică (100%) se va recolta de pe ultimele suprafețe, la nivelul întregii țări, în timp ce sfecla de zahăr va înregistra uscarea aparatului foliar și maturitatea tehnologică (10-100%), iar la cartof se vor definitiva lucrările de recoltare.

În plantațiile pomicole și viticole se vor semnala fazele de maturare a lemnului, îngălbenire și cădere a frunzelor, continuându-se recoltarea fructelor.

De asemenea, în zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare) vor fi întrerupte temporar.

Recomandările specialiștilor ANM cuprind, printre altele: continuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare ale produselor agricole de sezon, eliberarea suprafețelor agricole de resturile vegetale, urgentarea pregătirii patului germinativ și semănatul culturilor de toamnă în perioada optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, respectiv efectuarea lucrărilor de întreținere în vii și livezi. (Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise