25 ianuarie 2022 - 09:07

Agrometeo – Urmează o săptămână CANICULARĂ! Cum se prezintă culturile agricole

În următoarele zile, România se va confrunta cu primele valuri de temperaturi extrem de ridicate de anul acesta. Meteorologii au emis primele avertizări de cod portocaliu de caniculă și anunță temperaturi de până la 39 de grade Celsius, însă pericolul furtunilor și al inundațiilor nu a trecut. 

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) perioada 23-29 iunie va fi caracterizată prin temperaturi ridicate și deosebit de ridicate, dar și prin ploi torențiale însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului. Izolat, vor fi și condiții de apariție a grindinei.

Din punct de vedere agrometeorologic, lucrurile arată în general bine pentru fermieri. Conform ANM, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în aproape toată țara. Situația este similară și în cultura de porumb.

În ceea ce privește starea de vegetație a culturilor, meteorologii anunță că ritmurile vegetative la toate culturile agricole vor fi normale în aproape toată țara și mai intense pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului, datorită temperaturilor mai ridicate decât în mod obișnuit.

Lucrările agricole de sezon, cum ar fi fertilizările, erbicidările, tratamentele fitosanitare, se vor putea desfășura normal în zonele unde vremea va permite acest lucru.

Prognoza agrometeorologică poate fi citită în totalitate pe site-ul ANM.