Agrometeo: Lucrările agricole se vor efectua normal, iar rezerva de apă din solul agricol este satisfăcătoare

37

tractor vacaLucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale și semănat se vor efectua, în general, normal în perioada următoare și, mai ales, în zilele fără precipitații, în timp ce aprovizionarea cu apă în stratul de sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării, arată prognoza agrometeorologică, publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În intervalul 21 — 27 octombrie 2014, din punct de vedere agrometeorologic, în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei, Munteniei, izolat în sud-vestul Transilvaniei și nord-vestul Crișanei, se va semnala seceta pedologică moderată, puternică și extremă. Pe de altă parte, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole ale țării.

Conform specialiștilor ANM, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor avea în general o evoluție normală în aproape toată țara, cu excepția zonelor depresionare centrale și nordice, precum și în cazul terenurilor agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică, unde ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura mai lent.

Culturile de orz și grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (10-100%) și apariția primelor frunze (1-4 frunze), iar sub aspect fenologic, la rapiță se vor continua germinarea-răsărirea (30-100%) și creșterea aparatului foliar (4-6 frunze), în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

De asemenea, porumbul își va definitiva maturitatea deplină (100%), local fiind posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare, în aproape toate zonele de cultură, în timp ce la sfecla de zahăr din Transilvania vor predomina maturitatea tehnologică (50-100%) și recoltarea. În majoritatea plantațiilor, speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului, îngălbenirea/căderea frunzelor și recoltarea la soiurile tardive.

Pe fondul acestor estimări, specialiștii în agrometeorologie recomandă: eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale, efectuarea arăturilor de toamnă pe suprafețele cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm, continuarea pregătirii patului germinativ și a semănatului la culturile de toamnă în epoca optimă, precum și finalizarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare a produselor de sezon.

Prognoza ANM relevă faptul că, în primele zile ale intervalului analizat, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, după care se va produce o răcire treptată a vremii, în cea mai mare parte a țării. În acest sens, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 4 și 20 de grade Celsius, la începutul perioadei, abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad și 8 grade Celsius, respectiv între zero și 10 grade Celsius, în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.

Totodată, temperatura maximă a aerului se va situa între 5 și 25 de grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar minimă va oscila între—5 și 14 grade Celsius, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va încadra între 7 și 17 grade Celsius, optimă parcurgerii proceselor de creștere și dezvoltare la speciile de toamnă semănate în epoca optimă. În același timp, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii țări. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise