Agrometeo: Lucrările agricole se vor desfășura normal în perioada 20-26 decembrie; aprovizionarea cu apă, în limite satisfăcătoare

23

tractorfermagCondițiile agrometeorologice prognozate pentru intervalul 20 – 26 decembrie vor permite desfășurarea normală a lucrărilor agricole în câmp, respectiv arături adânci de toamnă, fertilizări sau lucrări de întreținere în vii și livezi, se arată în estimările de specialitate publicate pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Aprovizionarea cu apă pentru grâul de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 centimetri se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în toate zonele de cultură ale țării.

Specialiștii ANM estimează că ritmurile de creștere și dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua în general normal pe majoritatea suprafețelor agricole, cu excepția zonelor depresionare, unde se va menține starea de repaus biologic.

Potrivit prognozei, culturile de orz și grâu de toamnă se vor afla la răsărire (70-100%), formarea frunzei a treia și înfrățire (40-100%), uniformitatea și vigurozitatea plantelor fiind bună și medie, respectiv medie și slabă la culturile semănate tardiv. Rapița va parcurge predominant faza de înfrunzire (6-14 frunze), starea de vegetație a culturilor prezentându-se pe ansamblu medie spre bună. În majoritatea plantațiilor, speciile pomi-viticole își vor continua stadiul de repaus vegetal.

Din punct de vedere meteorologic, în această perioadă se va menține un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii țări.

Astfel, temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între—3 și 10 grade Celsius, mai ridicată cu 1 — 8 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între—6 și 6 grade Celsius în aproape toată țara, posibil mai scăzută în depresiuni, unde vor fi condiții de producere a brumei și înghețului la sol.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 0 și 14 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol. Sunt posibile precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare) la nivelul întregii țări, fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. În primele zile ale intervalului, izolat, cantitățile de apă pot depăși 10-15 litri/mp.

Specialiștii în agrometeorologie recomandă pentru perioada următoare verificarea sistematică a viabilității plantelor la culturile de toamnă și a elementelor de rod la pomii fructiferi și la vița de vie, administrarea îngrășămintelor minerale pe bază de fosfor și potasiu la speciile de toamnă semănate în epoca optimă și lucrări de întreținere în plantațiile pomicole și viticole. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise