Agrometeo: Deficitele de apă din solul agricol se menţin în sud-estul, estul şi local în sudul şi vestul ţării

37

secetaddsDeficitele de apă din solul agricol se menţin pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local în sudul şi vestul ţării şi doar în cazul porumbului rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri se va situa în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, arată prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 26 august -1 septembrie 2014, întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie.

‘La data de 26 august 2014, în cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se încadrează în limite satisfăcătoare şi local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. În Maramureş, în cea mai mare parte a Dobrogei, Munteniei, Moldovei, nord-vestul Crişanei, sud-estul Olteniei, sud-vestul şi izolat în nordul Transilvaniei, se semnalează fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă’, precizează ANM, citat de AGERPRES.

Din punct de vedere meteorologic, în prima parte a perioadei, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care se va produce o răcire treptată în evoluţia vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara. 

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15 şi 28 de grade Celsius, în primele zile ale intervalului, abaterile termice pozitive fiind până la 7 grade Celsius şi între 12 şi 23 de grade Celsius, spre sfârşitul perioadei, valori apropiate de normele climatologice. 

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 18 şi 34 de grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între 6 şi 22 de grade Celsius, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiuni. 

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Totodată, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor fi mai însemnate şi izolat vor fi condiţii de producere a grindinei. 

În acest context, specialiştii ANM estimează că procesele fiziologice ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura în condiţii normale, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, ritmurile de vegetaţie ale culturilor prăşitoare vor fi stânjenite. 

Floarea-soarelui va înregistra maturitatea în ceară (70-100%) şi deplină (40-100%) în toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea recoltării. 

Din punct de vedere fenologic, porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), plantele aflându-se în fazele de maturitate în lapte şi ceară (10-100%), precum şi maturitate deplină (10-70%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de alungire şi îngroşare a axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină. De asemenea, cultura de cartof îşi va continua creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea. 

Pomii fructiferi vor înregistra creşterea şi coacerea rodului, precum şi formarea mugurelui terminal, iar la soiurile de sezon se vor continua lucrările de recoltare, iar viţa de vie va parcurge fazele de creştere şi coacere a boabelor, în toate podgoriile. 

Pe fondul precipitaţiilor prognozate, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, etc.) vor fi sistate temporar.

Citește și

Cmentariile sunt închise