Agrometeo: Culturile de rapiţă, orz şi grâu parcurg procese vegetative în general normale în intervalul 2 – 8 octombrie

25

toamnaProcesele vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu se vor desfăşura, în general, normal cu preponderenţă în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării, în timp ce rezerva de umiditate din solul agricol se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Oltenia, Bant şi Maramureş, se arată în prognoza agrometeorologică întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 2 – 6 octombrie.

Conform specialiştilor, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în Oltenia, Banat, Maramureş, pe suprafeţe extinse din Crişana, vestul Munteniei, local în nordul şi sudul Transilvaniei, sud-estul Dobrogei. În cea mai mare parte a Moldovei, Dobrogei, Munteniei, local în sudul Transilvaniei şi vestul Crişanei, se vor menţine deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică şi extremă).

În condiţiile menţionate, procesele vegetative la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) aflate în primele faze de vegetaţie (germinare, răsărire şi înfrunzire) se vor desfăşura în general normal, îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării şi în ritmuri uşor mai lente în restul teritoriului agricol şi pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică. La speciile prăşitoare şi pomi-viticole, fazele de coacere şi maturare vor decurge în condiţii relativ bune.

De asemenea, la hibrizii tardivi de porumb se vor continua maturitatea deplină (70-100%) şi recoltarea, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Cultura de sfeclă de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltare, iar la cartof va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare.

Pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor şi a lemnului, recoltarea şi îngălbenirea/căderea frunzelor. Speciile de toamnă (rapiţă şi orz) vor parcurge fazele de germinare-răsărire (30-100%) şi înfrunzire (2-4 frunze), în majoritatea regiunilor agricole, în timp ce la grâul de toamnă semănat pe suprafeţe restrânse se vor semnala primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire.

În general, lucrările agricole de toamnă (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) vor fi sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Din punct de vedere meteorologic, intervalul 2- 8 octombrie se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 5 şi 18 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, limite apropiate de normele climatologice.

Totodată, maxima aerului se va situa între 10 şi 22 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar minimele vor oscila între 2 şi 13 grade Celsius, în majoritatea regiunilor
agricole, mai coborâte în depresiuni, respectiv între -3 şi 1 grad Celsius, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 9 şi 20 grade Celsius, optime parcurgerii proceselor vegetative la culturile înfiinţate în epoca optimă, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă.

Meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a teritoriului. În nordul şi centrul ţării, cantităţile de apă vor depăşi izolat 15-20 l/mp  ( Sursa: .AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise