23 aprilie 2021 - 09:00

AgroMeteo 06-09 iunie. Afla starea de vegetatie a culturilor agricole si recomandari de specialitate

Caracteristici meteorologice, 06 – 09 Iunie 2020
Vremea va deveni caldã pentru aceastã datã, local cãlduroasã dupã-amiaza în Câmpia Românã.
Temperatura medie diurnã a aerului se va situa între 15…27°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…7°C, la nivelul întregii ţãrii.
Temperatura maximã a aerului va fi cuprinsã între 22…33°C, în majoritatea regiunilor.
Temperatura minimã a aerului se va încadra între 7…20°C, în toatã ţara.

Regimul pluviometric
Se întrevãd ploi sub formã de aversã, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descãrcãri electrice şi intensificãri ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. De asemenea, cantitãţile de apã prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar local vor fi condiţii de producere a grindinei.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnã, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se vor înregistra deficite de umiditate (secetã pedologicã moderatã, puternicã şi extremã) în Moldova, Dobrogea, Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Munteniei şi a Transilvaniei, local în centrul, estul şi sudul Olteniei. Gradul de aprovizionare cu apã al solului va prezenta valori satisfãcãtoare şi apropiate de optim, în nordul, estul şi sud-vestul Olteniei, izolat în nord-vestul şi sud-vestul Munteniei, nord-estul Transilvaniei şi nordul Maramureşului.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-50 cm, în cultura neirigatã de porumb, se va încadra în limite scãzute şi deosebit de scãzute, seceta pedologicã fiind moderatã, puternicã şi extremã, în Dobrogea şi Crişana, pe suprafeţe agricole extinse din Banat, estul, local nordul, sudul şi sud-vestul Munteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat vestul, nordul şi estul Moldovei. În Maramureş şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, nordul, local în centrul, sudul şi sud-vestul Transilvaniei, nordul, estul, centrul, sudul şi sud-vestul Moldovei, izolat nord-estul Banatului, rezerva de apã din sol va prezenta valori satisfãcãtoare pânã la apropiate de optim şi optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ritmurile biologice ale culturilor agricole vor evolua pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor, iar în zonele de câmpie din sudul ţãrii, procesele vegetative ale plantelor vor fi uşor mai intensificate, în special pe arealele cu o bunã aprovizionare cu apã a solului.
Cerealierele de toamnã (orz şi grâu) vor parcurge înspicarea (40-100%), înflorirea (10-70%), maturitatea în lapte (10-40%) şi maturitatea în cearã (10-30%). În semãnãturile efectuate în perioada optimã, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bunã şi medie, iar la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabã.
Sub aspect fenologic, la rapiţã vor predomina înflorirea (50-100%), formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (60-100%), în aproape toatã ţara.
Cultura de floarea-soarelui îşi va continua rãsãrirea (60-100%), formarea primei perechi de frunze (30-100%) şi înfrunzirea (8-20 frunze), în cea mai mare parte a teritoriului.
Porumbul se va afla la rãsãrire (50-100%), formarea frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzire (5-10 frunze).
La sfecla de zahãr se vor înregistra rãsãrirea, dezvoltarea primei perechi de frunze şi alungirea axei hipocotile, în cea mai mare parte a bazinelor de specialitate.
Funcţie de data plantatului, la cartof, predominante vor fi încolţirea şi rãsãrirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%). Totodatã, soiurile timpurii pentru consum vor parcurge formarea/creşterea lãstarilor laterali şi tuberizarea (10-50%).
În plantaţiile pomicole, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor semnala creşterea lãstarilor/frunzelor şi legarea/creşterea rodului, precum şi coacerea, respectiv recoltarea fructelor la soiurile timpurii de cireş.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa de vie se vor menţine fazele de înfrunzire, creşterea lãstarilor şi înflorire, iar la soiurile timpurii de masă formarea şi creşterea boabelor.
În zilele fãrã precipitaţii, lucrãrile agricole specifice (fertilizãri, erbicidãri, praşile manuale şi mecanice, tratamente fito-sanitare, etc) se vor desfãşura pe ansamblu în condiţii optime.

RECOMANDÃRI DE SPECIALITATE:

  • Combaterea bolilor şi dãunãtorilor în culturile de toamnã;
  • Continuarea lucrãrilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primãvarã (praşile mecanice şi manuale, erbicidãri, tratamente cu insecto-fungicide);
  • Administrarea de tratamente cu insecto-fungicide la culturile de câmp şi plantaţiile pomi-viticole;
  • Efectuarea fertilizãrii foliare la speciile de câmp;
  • Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole cu deficite de umiditate în sol.