Nu mai este un secret faptul că situația provocată de noul coronavirus și starea de urgență decretată de Președintele țării, Klaus Iohannis, a zguduit din temelii societatea românească. Am văzut pe multe canale media imaginile cu rafturile magazinelor, dar și cu străzile orașelor, ambele golite de oamenii care și-au făcut proviziile de rigoare și au intrat în izolare. Mai puțin se vorbește, însă, de realitățile din satul românesc în contextul acestei crize.
AGRO TV este televiziunea agriculturii și a satului românesc, de aceea vă prezentăm situația cu care se confruntă cetățenii din satele și comunele țării și modul în care răspund aceștia la criza provocată de coronavirus.
Corespondentul AGRO TV din zona Buzăului, Marilena Dinu, a stat de vorbă cu mai mulți primari din zona rurală, pentru a ”lua pulsul” comunității de acolo. Vă prezentăm în continuare declarațiile date de Marian Mărgărit, primarul comunei Boldu, județul Buzău:
”Lumea e mai tristă, e mai suspicioasă, dar dacă se respectă regulile, ieșim mai repede din această stare, din această criză. Sătenii stau mai mult în casă, au început să conștientizeze și sunt responsabili. Mai avem și excepții, de ce să nu o spunem, dar în general oamenii stau la casele lor. Și la magazine sunt anumite reguli, nu se mai intră cum se intra, se așteaptă la rând, oamenii păstrează distanța. Lumea e timorată, e cu gândul departe. E un fenomen pe care îl întâlnim în toate țările europene și îl trăim la dimensiunile la care îl trăim. Un mare scriitor rus vorbea de vântul de martie, care scoate oamenii din case, scoate agricultorii la câmp. Acum, vântul de martie îi bagă în casă. Mă uitam la vie, avea țurțuri, plângea cu țurțuri. Și natura trăiește la fel ca și noi ce se întâmplă.”
Mergem mai departe la Lopătari, județul Buzău, unde primarul comunei, Vasile Lefter, ne spune ce măsuri a luat pentru siguranța membrilor comunității:
”Am luat hotărârea să închidem piața, având în vedere prevederile legale. Am discutat, în același timp, și cu preoții din comună și au zis că nu ajung la 100 de persoane, dar dacă vom intra în următorul scenariu, se vor impune restricții și în acest sens. În rest, cetățenii sunt la locul lor, își desfășoară activitățile normal. Depunerea cererilor APIA a fost suspendată, ca atare, la primărie, numărul de cetățeni care solicită adeverințe a scăzut.”
Am stat de vorbă și cu primarul comunei Movila Banului, județul Buzău, care ne-a spus că activitatea oamenilor se desfășoară, în continuare, după cursul normal, având totuși grijă să respecte toate măsurile de precauție:
”E o perioadă un pic nefastă pentru cei care au verdețuri. În rest, cei care au roșii și castraveți scot un pic mai târziu. Starea de spirit a oamenilor este confuză, nu știu ce se va întâmpla și speră să nu se ajungă ca în Italia. La ora actuală, toți își desfășoară activitatea, plantează, deci cursul vieții este normal. Fiecare are o temere și se cunoaște acest lucru, oamenii stau mai depărtați unul de celălalt, nu dau mâna… Sigur, e ca peste tot.”