Agro-meteo: Solul agricol, la valori satisfăcătoare, până la optim, din punct de vedere al rezervei de umiditate

29

fermeploaie

Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, citat de AGERPRES,  apreciază că, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate din solul agricol va prezenta valori satisfăcătoare până la optim, în decursul următoarei săptămâni, în majoritatea zonelor ţării.

Conform prognozei agrometeo, valabilă pentru intervalul 2-8 august, în Maramureş, cea mai mare parte a Moldovei, sudul şi izolat în vestul, centrul şi nordul Munteniei, local în nordul şi sudul Transilvaniei, izolat în sudul Dobrogei, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

Pe de altă parte, în cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi izolat extremă, în majoritatea regiunilor agricole.

Din punct de vedere al stării vegetaţiei a culturilor agricole, ANM menţionează faptul că regimul termic al aerului şi solului va fi mai ridicat decât în mod normal, iar persistenţa insolaţiei în orele de amiază vor determina forţarea proceselor de maturare, ofilirea, răsucirea şi uscarea parţială a aparatului foliar la culturile prăşitoare, în special pe terenurile unde se menţine fenomenul de secetă pedologică.

În cultura de floarea-soarelui se vor parcurge fazele de maturitate în ceară (40-100%) şi deplină (10-70%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar porumbul se va afla predominant în fazele de înflorire, mătăsire şi maturitate lapte. De asemenea, în principalele bazine de cultură, cartoful va înregistra fazele de formare şi creştere a tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

Potrivit sursei citate, speciile pomicole vor parcurge creşterea/coacerea rodului, acumularea zahărului în fructe, dezvoltarea mugurelui terminal, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se va înregistra recoltarea. În toate podgoriile, viţa-de-vie se va află în fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile de masă se va putea înregistra acumularea zaharurilor şi coacerea în pârgă.

Sub aspect termic, în intervalul de prognoză, va predomina o vreme caldă în majoritatea regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în zonele de câmpie din sud-vestul ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 18 şi 29 grade Celsius, mai ridicată cu 1-6 grade Celsius în raport cu normalul perioadei, în toate regiunile agricole,

La nivelul temperaturii maxime a aerului, valorile se vor încadra între 25 şi 37 grade Celsius, în timp ce minimele vor fi cuprinse între 10 şi 21 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Meteorologii prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale cu caracter de aversă, reduse cantitativ, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului.

Citește și

Cmentariile sunt închise