21 aprilie 2021 - 14:14

Agro-Est: „Pierdem 50.000 de hectare de grau pe zi, calamitate 100%”

În perioada de criză a culturilor vegetale cauzată de secetă, aprovizionarea cu inputuri agricole și îngrășăminte reprezintă un factor important pentru întreținerea terenurilor agricole. Mihai Moraru, fondatorul Agro-Est Muntenia, a descris care este situația actuală cu furnizarea inputurilor agricole pentru clienții lor în criza cauzată de pandemie și starea de urgență instalată, dar și mai mult de lipsa precipitațiilor. „Noi am reușit să facem față tuturor cererilor. Da, au existat și încă mai există probleme cu anumite produse sau cu anumiți furnizori care nu au reușit să aducă în timp inputurile în România. Dar am găsit soluții alternative, momentan nu sunt probleme majore pe partea de aprovizionare, cu excepția produselor din gama de îngrășăminte chimice, acolo se simte o lipsă de disponibilitate în piață masivă. Din cauza secetei extreme, fermierii reduc consumul de tratamente în astfel de situații”, a spus Mihai Moraru.

Pierdem undeva la 50.000 de hectare de grâu pe zi, calamitate în proporție de sută la sută

Fondatorul companiei Agro-Est Muntenia, unul dintre cei mai importanți distribuitori în piata de inputuri agricole, a făcut un apel către Ministerul Agriculturii prin care trage un semnal de alarmă asupra pierderilor din sectorul agricol. „Din estimările noastre, fără să exagerez, pierdem undeva la 50.000 de hectare de grâu pe zi, calamitate în proporție de sută la sută. La ora actuală România poate miza pe o recoltă de maxim șase milioane de tone, dar această recoltă se diminuează în fiecare zi în care nu avem precipitații. Dacă situația nu se va dresa, e posibil că după sărbătorile Pascale să ne trezim cu o producție estimată undeva la 5 milioane sau chiar sub 5 milioane de tone și aici va fi o problemă pentru că asta înseamnă că abia ne vom asigura consumul intern de grâu”, a declarat Mihai Moraru în exclusivitate pentru AGRO TV. 

Problemele fermierilor

Directorul general Agro-Est Muntenia, menționează faptul că nu vede încă un sprijin clar din partea autorităților pentru îmbunătățirea sistemelor de irigații. „Din păcate nu văd aici o apetență mai mare a autorităților pentru a veni în sprijinul agricultorilor, pentru că avem o suprafață mică irigabilă și irigată. Vorbim de o suprafață irigabilă de maxim un milion de hectare. Avem probleme din cauza restricțiilor de circulație, în sensul că personalul nu poate întreține sistemele de irigații și nu au derogare de la deplasări, tocmai din această cauză în multe zone sistemul nu poate deveni funcțional. O altă o problemă, chiar dacă poți să irigi, la deficitul de apă mare care există, e greu să substitui prin irigații un necesar optim pentru culturile de toamnă, dar în curând și pentru cele de primăvară. Nu e vorba de cost, e vorba de capacitate. Nu poți să înlocuiești precipitațiile sută la sută”, spune Mihai Moraru.