Agricultura și energia nucleară. Avantaje și riscuri

nuclear

Cum poate energia nucleară să ajute agricultura?

Solul este baza producției agricole. Datorită unor studii aprofundate efectuate asupra acestuia, laboratoarele Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt capabile să detecteze elemente care pot îmbunătăți producția agricolă cu ajutorul tehnologiilor nucleare.

Avantaje ale utilizării tehnologiilor nucleare

  • Tehnologia nucleară are un impact direct asupra plantelor și culturilor. Schimbarea structurii le face mai rezistente la schimbările climatice.
  • Tehnica insectelor sterile (SIT) folosește tehnologia nucleară pentru a asigura „contracepția” insectelor dăunătoare capabile să răspândească epidemii sau boli. După ce au fost sterilizați de raze gamma, masculii sunt eliberați în masă, în sălbăticie, unde nu se mai pot înmulți. Repetând această operațiune pe parcursul mai multor generații, populația de insecte scade și în cele din urmă dispare.
  • Radiațiile nucleare sunt folosite pentru a lupta împotriva bacteriilor și virușilor.
  • Tehnologia nucleară ajută la combaterea penuriei de apă printr-o mai bună detectare. Se poate aplica și în desalinizarea apei de mare.

Iradierea alimentelor

Iradierea alimentelor, cunoscută și sub numele de pasteurizare la rece, nu le face radioactive. Radiația ucide paraziții și dăunătorii, păstrând în același timp alimentele iradiate sigure pentru consum. Organizația Mondială a Sănătății, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și Agenția Internațională pentru Energie Atomică au revizuit datele acumulate de-a lungul a aproximativ 50 de ani de cercetare. Specialistii au descoperit că alimentele iradiate sunt la fel de sigure ca și alimentele conservate prin alte tehnici, cum ar fi congelarea sau conservarea, și că valoarea lor nutritivă este similară.

Cum pot ajuta solurile, tehnicile nucleare ?

O dată ce sunt erodate, refacerea solurilor poate dura câțiva ani.

De aceea, este important să se evalueze eroziunea solului și ratele de depunere, să se îmbunătățească managementul terenurilor și să se implementeze măsuri de conservare a solului. În această etapă intră în joc tehnicile nucleare: cea care utilizează radionuclizi din precipitații și cea a izotopilor stabili ai componentelor specifice. Aceste tehnici sunt cele mai utilizate pentru combaterea eroziunii solului. Prima tehnică face posibilă evaluarea și cuantificarea ratelor de eroziune a solului, în timp ce a doua face posibilă identificarea zonelor cele mai afectate de eroziune.

Riscurile energiei nucleare

Acestea sunt, fără îndoială, exploziile. O explozie nucleară ar necesită schimbări profunde în practicile agricole, așa cum au făcut fermierii din jurul Cernobîlului: arătură mai adâncă, pentru a împinge mai adânc nuclizii care contaminează tot ceea ce iese din pământ; adăugarea de potasiu și calciu în sol pentru a minimiza transferul de cesiu și stronțiu între sol și plantă și pentru a reduce expunerea la radioactivitate.

Impactul, în ceea ce privește imaginea unor explozii, este și el colosal și va avea consecințe asupra vânzărilor și exporturilor: chiar dacă produsele pot fi vândute în continuare, acestea vor fi vândute la un preț mult mai mic decât cel de dinainte de accident.

Dumitru Chisăliță: „Energia nucleară salvează vieți”!

Cu siguranță, expertul se referă la impactul pe care înlocuirea combustibililor fosili  cu energia nucleară îl are asupra sănătății oamenilor.

„Utilizarea energiei nucleare pentru generarea de energie electrică poate fi considerată extrem de sigură. În fiecare an, câteva sute de oameni mor în minele de cărbune pentru a furniza acest combustibil utilizat pe scară largă pentru energie electrică. Există, de asemenea, efecte semnificative asupra sănătății și mediului care decurg din utilizarea combustibililor fosili. Contrar credinței populare, energia nucleară salvează vieți prin înlocuirea combustibililor fosili din mixul de electricitate”, este părerea lui Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației Energia Inteligentă

„Programul de testare și analiză de zeci de ani a arătat că din combustibilul topit scapă mai puțină radioactivitate decât se presupunea inițial și că cea mai mare parte a acestui material radioactiv nu este ușor mobilizat dincolo de structura internă imediată. Astfel, chiar dacă structura de reținere care înconjoară toate centralele nucleare moderne a fost ruptă, așa cum a fost cazul unuia dintre reactoarele de la Fukushima, este totuși foarte eficientă în prevenirea scăpării majorității radioactivității”, a precizat expertul pe pagina asociatiaenergiainteligenta.ro

Tehnologia nucleară este folosită în țările în curs de dezvoltare pentru a sprijini agricultura

În concluzie, tehnologia nucleară îmbunătățește nutriția și reproducerea animalelor, combate paraziții dăunători culturilor și animalelor. Și asta nu este tot. Tehnicile nucleare ajută și la reducerea pierderilor după recoltare și la evaluarea solurilor pentru o productivitate mai bună. Și, inevitabil, sunt cele mai eficiente atunci când sunt aplicate de oameni care controlează practicile agricole necesare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *