Agricultura românească stă prost în statisticile UE. Nici vremea nu ne ajută

Agricultura românească este codaşa Europei: avem cel mai mare grad de ocupare a populaţiei în sector, după polonezi, dar şi venituri reduse. Cât despre producţii, nici măcar jumătate din ce obţin alţii. Ce zic statisticile Eurostat. România se numără printre ţările care au înregistrat cea mai mare scădere a venitului agricol real pe activ în 2012 la nivel european, respectiv -16,4%, alături de Ungaria cu -15,7% sau Slovenia cu -15,1%), potrivit estimărilor Eurostat.

La nivelul UE, venitul agricol real s-a majorat cu 1%, comparativ cu avansul de 8% din 2011. Conform estimărilor, venitul agricol real pe activ în UE s-a mărit în perioada 2005 – 2012 cu 29,7%, în timp ce forţa de muncă s-a redus cu 20,0%.

În 2012, majorarea venitului agricol se datorează în special creşterii valorii producţiei agricole pe fondul preţurilor mai mari (+1,8%), dar şi a scumpirii inputurilor (+1,6%). Cele mai mari creşteri ale venitului agricol au fost consemnate în Belgia (+30,0%), Olanda (+14,9%), Lituania (+13,6%) şi Germania (+12,1%).

Fruntaşi la forţa de muncă ocupată în agricultură

Potrivit ultimului recensământ agricol efectuat în 2010, în UE 27 lucrează în agricultură circa 23 de milioane de persoane (circa 12 milioane de exploataţii), din care 9,7 milioane tot timpul. Cele mai multe se află în Polonia (1,9 milioane), România (1,6 milioane), Italia (1 milion), Spania (0,9 milioane), Franţa (0,8 milioane) şi Germania (0,5 milioane). În total, aceste şase state membre acoperă aproximativ 70% din forţa de muncă din sector din UE27.

În anul 2010, în România existau circa 3,85 milioane de exploataţii agricole, care administrau 13,3 milioane de hectare, potrivit datelor Eurostat. Doar 0,2% din suprafaţă era cerificată în sistem ecologic.

Seceta dijmuieşte producţia

Chiar dacă România se află pe primele locuri la nivel european în ce priveşte suprafeţele cultivate cu porumb, floarea soarelui sau grâu, când vine vorba de producţiile obţinute, lucrurile stau cu totul altfel. Nici măcar într-un an agricol bun nu ne putem apropria de mediile din UE. În 2011, de exemplu, producţia medie la grâu a fost de 3.637 kg/ha, la porumb – 4.480 kg/ha, iar la floarea soarelui – 1.887 kg/ha, adică mai puţin de jumătate din cea obţinută în statele occidentale.

Cât despre 2012, producţia a fost cu mult mai mică la grâu şi aproape compromisă la porumb şi floarea soarelui, din cauza secetei. Nu înseamnă însă că acolo unde se irigă şi se folosesc tehnologii moderne nu se obţin producţii bune. Din păcate, sunt prea puţine aceste excepţii.

Sursa: http://www.agrointel.ro/4422/agricultura-romaneasca-sta-prost-in-statisticile-ue-nici-vremea-nu-ne-ajuta/

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult