Agricultura românească este pe locul patru în Europa la investiţii

17

Agricultura românească a atras investiţii de 3,5 miliarde de dolari în perioada 2003-2011, ceea ce ne plasează pe locul patru în Europa, potrivit FAO. Doar Rusia, Polonia şi Marea Britanie ne iau faţa. Potrivit studiului FAO, pe primul loc în clasament se află Rusia – investiţii de circa 14 miliarde de dolari, urmată de Polonia şi Marea Britanie cu 5 miliarde de dolari, fiecare. După noi, urmează Spania, cu un nivel al investiţiilor de aproximativ 3 milioane de dolari. În total, investiţiile realizate în Europa în agricultură în perioada menţionată au atins 52,6 miliarde de dolari.

 

În acelaşi timp, alte 69,4 miliarde de dolari reprezintă valoarea capitalului investit de statele europene în afara ţărilor de origine. Pe primul loc se află Marea Britanie – investiţii de 14,1 miliarde de dolari, urmată de Elveţia – cu aproximativ 12 miliarde de dolari, Germania -11 miliarde de dolari, Olanda – 7,5 miliarde de dolari şi Franţa – 6 miliarde de dolari.

La nivel global, ţările care au atras cele mai mari investiţii sunt China – 14 miliarde de dolari, Brazilia – 9 miliarde de dolari, Cel mai mare investitor în agricultură este SUA care a alocat aproximativ 30 miliarde de dolari pentru investiţii pe tot globul.

Raportul FAO mai arată că agricultura mondială are nevoie de investiţii de 80 de miliarde de dolari anual pentru a face faţă ritmului de creştere demografică şi a veniturilor, dar şi pentru a hrăni o populaţie care va ajunge la peste 9 miliarde de persoane în 2050.

Agricultura românească în cifre

-Suprafaţa agricolă totală: 13,3 milioane de hectare
Teren agricol: 8,3 milioane hectare
-Teren agricol deţinut de străini: circa 700.000 ha
-Pondere în PIB (2011): 6,5%
-Contribuţie de 0,3 puncte procentuale din creşterea de 2,5% a PIB-ului, anul trecut
-Pondere investiţii agricultură în total investiţii economie : 2,8-2,9% anual

 

Sursa: http://www.agrointel.ro/3787/va-vine-sa-credeti-agricultura-romaneasca-este-pe-locul-patru-in-europa-la-investitii/

Citește și

Cmentariile sunt închise