Agricultura primeşte o gură de oxigen

15

Bugetul Ministerului Agriculturii aferent plăţilor directe pe suprafaţă va fi majorat cu 1,4 mld. lei
Costel Olteanu (UNPCPR): Nu ştiu dacă acoperă toate promisiunile şi angajamentele făcute de ministrul Agriculturii
„Sectorul zootehnic a devenit cenuşăreasa agriculturii şi nu înţelegem de ce, pentru că este cea mai importantă verigă din lanţul care asigură hrana românilor”

Bugetul Ministerului Agriculturii destinat achitării plăţilor directe pe suprafaţă va fi suplimentat de Guvern cu 1,4 mld. lei, ajungând astfel la un total de 5,1 mld. lei alocat acestui capitol, printr-un împrumut din fondurile obţinute de stat din privatizare şi păstrate la Trezorerie. Suplimentarea bugetului este prevăzută într-un proiect de hotărâre iniţiat de minister şi care urmează să fie aprobat de Guvern.
„Este un lucru bun, dar aceste 1,4 mld. lei nu ştiu dacă acoperă toate promisiunile şi angajamentele făcute de ministrul Agriculturii. Nu aş vrea să spun că el şi echipa cu care a venit promit ceva, iar în jurul acestor promisiuni se naşte mult folclor de la nivelul imediat următor, iar în teritoriu răzbat pe ici pe colo măsurile promovate de Daniel Constantin. În ceea ce priveşte cele 5,1 mld. lei nu pot spune dacă este suficient din motivul că sectorul zootehnic a devenit «cenuşăreasa agriculturii» şi nu înţelegem de ce, pentru că este cea mai importantă verigă din lanţul care asigură hrana românilor”, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNPCPR, Costel Olteanu.
„Ca să exemplificăm, crescătorii de oi primesc aceeaşi subvenţie, 40,8 lei pe cap de animal, bovina o creştere mică ajungând la 500 lei, iar la sectorul vegetal prin ordonanţă de guvern s-a propus 119 euro pe hectar şi s-au promis încă 50 de euro contribuţie naţională. Mă interesează mai puţin de unde Guvernul ia banii, însă acesta trebuie să înţeleagă că nu este o pomană către fermieri, ci o obligaţie asumată, iar în anul de secetă 2012 ministrul Agriculturii ar fi trebuit să găsească printr-o măsură cel puţin 2 euro în plus pe cap de animal pentru sectorul ovine şi caprine, iar la bovine ar fi trebuit ca sprijinul să fie cât mai aproape de 700 de lei”, a spus preşedintele UNPCPR.
El a afirmat că nevoia de susţinere a sectorului agricol este imediată şi, aşa cum le place actualilor guvernanţi, este prioritatea zero. Costel Olteanu a declarat că insistă ca bugetul să fie suplimentat pentru ovine, caprine şi bovine, pentru că altfel în primăvară ne vom trezi cu efectivele de animale înjumătăţite, pentru că deja comparând septembrie 2012 cu septembrie 2011 se constată o scădere la efectivele de bovine.

Politicul să implementeze ideile fermierilor

Inginerul agronom Richard Martagiu spune că decizia Guvernului este binevenită, dar să ia în calcul ca subvenţia pe suprafaţă să fie de 220 de euro la hectar, altfel vor fi proteste ale agricultorilor în perioada imediat următoare, pentru că sunt multe datoriile pe care le au fermierii, nu sunt achitate şi neavând mijloace financiare automat trebuie să ia măsuri şi acelea nu vor fi decât cele în forţă. „Dacă anut trecut producţia a fost de 100% iar în acest an s-a înjumătăţit, automat 50% din cheltuielile pe un hectar trebuie suplimentate prin mijloace financiare ale Guvernului, ca fermierii să respecte aceeaşi tehnologie practicată în ţările occidentale. În aceste condiţii Ministerul Agriculturii trebuie să aloce de urgenţă subvenţiile în avans, având în vedere situaţia gravă cu care se confruntă fiecare fermier. Majoritatea au de efectuat lucrări agricole, motorina este foarte scumpă, iar în aceste condiţii trebuie asigurate mijloacele financiare necesare. Această situaţie trebuie să dea de gândit Ministerului Agriculturii pentru că nu se poate ara decât până în 10-15 noiembrie, după această perioadă încep îngheţurile, iar apoi rămân suprafeţe la nivel de ţară mari, situaţie ce se va reflecta în PIB. Arăturile care nu sunt făcute la timp diminuează producţiile şi cu 50% având în vedere că agricultura este baza industriei alimentare şi exportului”, a precizat, pentru Curierul Naţional, Richard Martagiu.
Fermierul consideră că subvenţia pe cap de bovină nu va rămâne la nivelul stabilit pentru că deja se are în vedere ca fermierii să solicite 800 de lei. „Cheltuielile cu animalele sunt foarte mari, mă refer în primul rând la plata furajelor. În Ialomiţa au fost lichidate ferme din cauza preţului mic al laptelui şi a faptului că nu au reuşit să-şi acopere cheltuielile curente. Trebuie încurajat sectorul, pentru că există metode, însă trebuie studiate şi date exemple din Occident cum menţin ei zootehnia. Fără zootehnie producţia secundară nu poate fi valorificată. Fără sprijin din partea Guvernului animalele se vor vinde, de aceea este nevoie de măsuri de salvare. Sunt foarte mulţi fermieri cu experienţă şi trebuie discutat cu ei, luate ideile, iar politicul să le implementeze pentru a salva sectorul agricol şi cel vegetal”, a conchis fermierul.

„Ministerul Agriculturii trebuie să înfiinţeze sistemele de irigaţii”

Fermierul Ioan Ciocan apreciază sprijinul Ministerului Agriculturii arătând anul secetos care a generat pierderi, dar se aşteaptă ca subvenţia pe suprafaţă să fie asemănătoare celei de la nivelul Uniunii Europene.
„Îmi dau seama că Ministerul Agriculturii face eforturi ca să sprijine agricultorii, este o măsură binevenită. Banii ne vor ajuta pentru achiziţionarea de îngrăşăminte,  sămânţă şi erbicide. Totodată, Ministerul Agriculturii trebuie să înfiinţeze sistemele de irigaţii, să le dea drumul pentru a salva agricultura, să facă ceva concret pentru fermieri. Situaţia din câmp este una favorabilă, se pot face arăturile de toamnă, iar culturile de grâu şi orz sunt destul de frumoase, dar mai trebuie ploaie”, a declarat, pentru Curierul Naţional, Ioan Ciocan.

Banii vor fi alocaţi pentru erbicide, îngrăşăminte şi motorină

De asemenea, fermierul Stoica Niţu a declarat că este foarte bine că Guvernul şi Ministerul Agriculturii se mai gândesc şi la fermierii români. „În condiţiile în care nu se admite nicio abatere de la normele şi regulile stabilite, acest sprijin direct pe suprafaţă vine ca o gură de oxigen. Aceşti bani ne vor ajuta să înfiinţăm culturile de toamnă, ne vor permite să cumpărăm mai multe erbicide, îngrăşăminte şi motorină. Faptul că ne ajută trebuie apreciat de către agricultori”, a explicat, pentru Curierul Naţional, Stoica Niţu.

Costel Olteanu: „Băieţii deştepţi” din minister spun că nu se poate

Preşedintele UNPCPR a arătat că, în momentul când mulţi spuneau că portofoliul de la agricultură este o căciulă mult prea mare pentru Daniel Constantin, a vrut să evite să spună că acea căciulă nu este prea mare, dar că este împinsă peste ochi de nişte veşnici „băieţi deştepţi” din minister. El a spus că echipa cu care a venit ministrul Agriculturii este mult prea subţire, nu ca valoare, ci ca număr, şi nu face faţă „zvonerilor şi răspândacilor” de sub acest nivel care nu ştiu să spună decât că avem o problemă, nu se poate că nu ne lasă directiva, şi în general la orice propunere a echipei, „băieţii deştepţi” spun că nu se poate.

Costel Olteanu a precizat că Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) prin Uniunea Naţională a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR) îşi manifestă disponibilitatea de a veni cu soluţii pentru sprijinirea şi dezvoltarea sectorului agricol cu nişte proiecte la cheie, cum ar fi: programul „Rabla” pentru animalele din gospodăriile populaţiei, o agenţie naţională pentru ferme, microsisteme de irigaţii de interes local, şi multe lucruri ce se pot face pentru fermierii români.

Suma maximă pe hectar în acest an este de 158 euro

Suma maximă pe care o poate primi un fermier în acest an pentru un hectar, însumând banii de la UE şi cei alocaţi de la bugetul de stat, este de 158 de euro, faţă de 132 euro anul trecut, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Const
antin.
„Legat de sprijinul pe suprafaţă există deja un coeficient de corecţie şi din cei 119,6 euro la hectar plata efectivă va fi de 107,7 euro. Acest coeficient de corecţie a fost aplicat an de an, în funcţie de suprafaţa solicitată la plată”, a spus Constantin, ieri, într-o conferinţă de presă. Suprafaţa de referinţă a fost estimată în 2007, la aderarea la UE, la 7 milioane de hectare. În 2012 au fost solicitate la plată 9,7 milioane de hectare. „Pe de o parte ne bucură foarte tare că avem din ce în ce mai multe suprafeţe lucrate. Pe de altă parte însă, pe măsură ce aceste suprafeţe cresc, până la 1 ianuarie 2014 se diminuează procentual sumele acordate”, a spus ministrul. Suma de 107,7 euro pe hectar se acordă din bani europeni, iar de la bugetul de stat plafonul maxim va fi de 50 de euro pe hectar în acest an.
Banii pentru acest an se acordă în 2013, dar există un avans de 50% din fondurile UE pe care fermierii îl pot solicita începând de astăzi.

Citește și

Cmentariile sunt închise