Agricultura: poate fi o afacere profitabila pentru tineri?

Agricultura este în continuare motorul economiilor țărilor în curs de dezvoltare, iar în țările industrializate, exporturile agricole ating sume tot mai mari de bani. Cu toate acestea multe persoane nu mai consideră acest sector unul strategic și care poate să aducă profit. Tânăra generație ar putea fi soluția pentru valorificarea resurselor agricole în România, deși este un sector cu diferite riscuri, inclusiv cele cauzate de fenomenele meteo nefavorabile. Pentru aceasta, însă, e nevoie de o școală specială care să învețe tinerii să prevadă riscurile și să ia măsuri din timp, pentru a profita de toate posibilitățile de dezvoltare.

De aceeași părere este și Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, caare susține că indiferent de provocări și riscuri, agricultura este un sector în care tinerii merită se investească. ”Agricultura este o afacere de viitor, sunt foarte mulți tineri în agricultură, în special din rândul celor care au părinții implicați în agricultură. Sunt mulți tineri și în companiile mari și sunt pregătiți bine în domeniu. În agricultura extensivă este însă mai greu de intrat, dacă nu ai pe cineva care să îți facă intrarea”, a declarat, pentru wall-street.ro, Nicolae Sitaru.

Specialistul a dat exemplul zonei de legume-fructe, în România fiind o cerere foarte mare și se caută la inclusiv la export. Fermierul susține că este foarte importantă educația și școala pentru a face agricultură, nu poți intra în câmp sau în solarii fără să ai cunoștințe de specialitate.

”Este nevoie de școală pentru a face agricultură și, din păcate, doamna Andronescu (n.red- fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu) a desființat, în urmă cu niște ani, si școlile profesionale și liceele agricole în mare majoritate. Cele care au rămas nu au bază materială și nu formează oameni pregătiți să lucreze în domeniu”, a explicat Nicolae Sitaru, citat de wall-street.ro.

Potrivit acestuia, cunoștințele tehnice în domeniu sunt extrem de necesare, pentru că activitatea agricolă este ”destul de complicată”, intrucât tehnica a evoluat. Tot el susține că cei mai mulți tineri se formează la locul de muncă, însă e nevoie de oameni mult mai bine pregătiți, să vină învățați, „nu să aștepți să îi formezi sau să le dai fără formare utilaje de sute de mii de euro pe mână”, spune fermierul.

În România, se face agricultură de subzistență, potrivit specialistului, întrucât tot mai puțini oameni se dedică acestui sector, deși resursele de teren agricol sunt mari, iar investițiile pot fi măsură cu ajutorul autorităților publice.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole