Agricultura la raport: Școala de afaceri AGRO TV- Culturile de nuci și aluni

116

Avram Fițiu, conferențiar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a reluat, alături de realizatorul Dinu Criste, seria de emisiuni Școala de afaceri AGRO TV.
Această ediție a fost dedicată alunilor și nucilor de cultură. Culturile de acest gen au devenit o modă deoarece aacestea permit o mecanizare completă, de la întreținere, până la recoltare și procesare, fără a presupune costuri suplimentare pentru mâna de lucru.
Practic, o familie poate întreține singură o livadă de 5-10 hectare de nuci, fără probleme, a explicat Fițiu. Acesta a remarcat că mulți români care investesc în asemenea culturi provin din mediul urban și muncesc în medii stresante, care simt nevoia de liniște. O altă categorie este formată din tineri care s-au întors din Spania și Italia, unde au văzut că acest tip de afaceri poate să le aducă profit și încearcă acum să intre pe piețele țărilor în care au locuit pentru o vreme.
“Deoarece acum Europa își produce cca 62% din nevoia de nuci, așa că există un potențial important de dezvoltare pentru cultivatorii români. Pentru aluni situația este și mai dramatică, Italia, cel mai important producător de aluni din lume reușind să acopere doar 14% din necesar”, a declarat Avram Fițiu la AGRO TV.

Citește și

Cmentariile sunt închise