Agricultura la raport: Obiceiuri şi tradiții în Postul Crăciunului

35

Postul Crăciunului este pentru unii o corvoadă greu de dus, o perioadă plină de interdicții și de opreliști. Etnologul Aurel Bodiu a declarat despre acesta că este o „pregătire pentru sărbătoare”, o perioadă de trecere în care Creştinismul se întâlneşte cu o serie de credinţe pre-creştine.

Puţini ştiu, însă, că însuşi Postul este,  la rândul lui, pregătit de o perioadă foarte interesantă, marcată de sărbători cu origini oculte. Un exemplu în acest sens este sărbătoarea Sf. Mina, din 11 noiembrie, care mai este numită şi Noaptea Tâlharului. În această zi oamenii se puteau ruga sfântului ca să îşi recupereze obiectele furate. Paradoxal, spune etnologul, şi hoţii se rugau aceluiaşi sfânt pentru a nu fi descoperiţi.

În această zi, oamenii aprindeau o lumânare pusă invers şi se rugau pentru ca obiectele rătăcite să li se întoarcă acasă.

Calendarul vechi românesc este cel dacic, care începea în martie şi continua până în 30 noiembrie, de Sf Andrei, când era Anul Nou dacic care semăna destul de mult cu…Halloween-ul.

Citește și

Cmentariile sunt închise