Agricultura europeană a suferit pagube de peste 1 miliard de euro din cauza inundaţiilor

23

inundatiill
Inundațiile din luna aceasta au provocat cele mai importante pagube produse de un dezastru natural din ultimii 15 ani. Rapoartele pe această temă estimează că doar agricultura a înregistrat pagube de peste un miliard de euro.

În acest context, reprezentanții asociațiilor fermierilor europeni au declarat că devine tot mai important ca factorii de decizie ai UE să ajungă un acord cu privire la reforma Politicii Agricole Comune. Fermierii au precizat că au nevoie de stabilitate și strategii coerente, care să îi sprijine mai ales acum când agricultura de pe continent a suferit o lovitură serioasă.

Austria, Republica Cehă și Germania au fost cele mai afectate de inundații. În unele regiuni, Dunărea, Innul și Illzul, au ajuns la debite de patru ori mai mari, față de nivelul normal. Valoarea distrugerilor provocate de aceste inundații în Uniunea Europeană poate ajunge la 5,8 miliarde de euro, a estimat recent Credit Suisse AG.

În afară de pagubele provocate infrastructurii și construcțiilor, fermierii au înregistrat pagube semnificative, evaluate la peste 1 miliard de euro. În Germania, peste 400 de ferme au fost afectate, iar în Cehia aproximativ 20% din culturile vegetale au fost distruse de ape. Au fost de asemenea, lovite de inundații Polonia, Ungaria și Slovacia.

Martin Pýcha, președintele Asociației Agricole din Cehia a precizat că în provincia Boemia cel puțin 50.000 de hectare agricole au fost afectate de inundațiile provocate de Vltava și afluenții săi. Pýcha a mai arătat că guvernul a redus subvențiile acordate fermierilor pentru asigurarea culturilor, așa că mulți dintre agricultori au rămas descoperiți.
Gerd Sonnleitner președintele Copa, sindicatului fermierilor europeni a declarat în cadrul reuniunii de la Luxemburg că pagubele pe care le înregistrează agricultura europeană din cauza dezastrelor îi responsabilizează suplimentar pe negociatorii europene să se pună de acord în privința PAC. “Mari regiuni din Europa suferă, iar acesta este un bun argument pentru care fermierii europeni au nevoie de stabilitate”, a declarat Gerd Sonnleitner.Nu numai agricultorii din Europa Centrală au anunțat că producțiile agricole vor fi afectate de inundații. În Italia, terenurile agricole din Umbria au fost de asemenea inundate, ceea ce va afecta producția de grâu a acestei regiuni. Fermierii irlandezi au anunțat și ei că producția de nutreț va avea de suferit, din cauza vremii nefavorabile.

Miniștrii Agriculturii din Uniunea Europeană au emis un comunicat potrivit căruia Comisia Europeană a detaliat măsurile financiare pe care le va adopta UE pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de inundații, în special utilizarea fondului de solidaritate al UE dar și fonduri din cadrul programelor de dezvoltare rurală. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise